Känslokarta

Vilka känslor uppkommer när man drabbats av kris eller sorg? Och var i kroppen känns de? Den här övningen kan användas för att tala om känslor i samband med kris och sorg.

Skriv ut här:

känslokarta mall.pdf

Känslokartan- instruktion.pdf

 

Så här mår jag när ...

– Hur mår du?

– Bra.

Ibland är det inte så lätt att förklara hur ens dag ser ut och hur det känns i olika situationer. Det här diagrammet hjälper både barn och vuxna.

Skriv ut här:

Så här mår jag när...pdf

 

Emojis

Emojis.PNG

Emojis kan användas för att illustrera en känsla eller sinnesstämning och kan hjälpa personer som har svårt för att uttrycka hur det känns i olika sammanhang. Vi har tagit fram två varianter med olika många emojis. Dessa finns i ytterligare två varianter- en utan text och en med undertext med förslag på vilken känsla som illustreras. Du som hjälpare avgör vilken av varianterna som passar bäst för just den person som du träffar.

Här kan du skriva ut emojis:

Emojis - 11 utan text.pdf

Emojis - 36 utan text.pdf

Emojis - 11 med text.pdf

Emojis - 36 med text.pdf

Emojis - instruktion.pdf

Då, nu och sedan

Då,nu,sedan.jpg

Hur kändes det när någon blev sjuk eller dog? Hur känns det nu? Hur tror jag det blir i framtiden? Ett sätt för att uttrycka sina tankar och känslor kan vara att använda sig av "Då, nu och sedan". Rita ut tre tomma ringar på ett papper. Skriv Då under den ena, Nu under den andra och Sedan under den tredje. Personen som behöver få beskriva sina tankar och känslor kan skriva med ord, måla bilder eller endast färger, vilket blir ett bra underlag för samtal. Personen väljer själv vad som ska innefattas i Då, Nu och Sedan. Exempelvis kan Då vara när man fick reda på att någon dött eller blivit sjuk men skulle också kunna vara när allt var som vanligt innan krisen kom.

En hjälpande hand och Nätverkskartan

Ibland kan det kännas mycket ensamt då någon som stått nära har dött. Ett sätt att se att det fortfarande finns människor man kan vända sig till kan vara att göra "En hjälpande hand" eller "Nätverkskartan".

En hjälpande hand.PNG

Barnet eller ungdomen får rita av sin egen hand och sedan försöka komma på ett namn för varje finger. Många barn och unga kommer då på ett eller flera namn per finger och känner sig ofta glada och lättade då de upptäcker att de fortfarande har personer som står nära. En del unga kommer inte på ett namn till varje finger. Då får man samtala kring det och lyfta de relationer som den unga nämnt. Kanske behöver den unga få ytterligare professionellt stöd?

Nätverkskarta.png.jpg

För en del tonåringar och unga vuxna passar det bättre att göra Nätverkskartan, där ungdomen får placera sig själv i mitten och sedan placera ut personer hen har i sin närhet på kartan. Se instruktion nedan.

Skriv ut här: 

Nätverkskarta

Instruktion till nätverkskarta

 

Minnesburken

Minnesburken.PNG

Ett sätt att bevara sina minnen av den som har dött är att göra en minnesburk. I burken symboliserar varje lager färg ett särskilt minne. 

Skriv ut:

Instruktion Minnesburken.pdf

 

Min bok

Min bok.png

Region Jönköping har tagit fram en pysselbok för barn som har en förälder eller ett syskon som blivit sjuk. Boken finns i tre varianter. En generell, en med inriktiong på strålbehandling och en med inriktning på cytostatika. Alla tre varianterna är gratis och finns att nedan för utskrift.

Min bok – när mamma, pappa eller ett syskon är sjuk (Barndialogen, Jönköping)

Min bok – när mamma, pappa eller en närstående är sjuk (Vid strålbehandling, Barndialogen, Jönköping)

Min bok – när mamma, pappa eller en närstående är sjuk (Vid cytostatikabehandling, Barndialogen, Jönköping)

Hur känns det? När någon nära dig har fått cancer

 

Hur känns det.PNG

Västra Götaland har tagit fram en bok som kan laddas ner och ge till barn som närstående. Boken är framtagen av kuratorer inom cancervården och är tänkt ge barnen en möjlighet att få kort fakta om cancer, uttrycka sina känslor men även att ge utrymme för pyssel.

Hur känns det.pdf

 

Nalle-korten

Nallekorten.PNG

Nalle-korten symboliserar olika känslor och sinnesstämningar. De är ett bra hjälpmedel i samtal med både barn och vuxna. 

Här kan du beställa Nalle-korten. 

Jag minns dig 

imagec99h.png

Det här är en bok till dig som har förlorat en betydelsefull person. Om det svåraste som kunde hända faktiskt har hänt och ditt liv har förändrats. Det är en minnesbok där du kan samla minnen och svara på frågor om din saknade person. Här får du också lära dig mer om sorg och hur livet kan kännas och bli efter att en person har dött.

Boken är skriven av en psykolog och en kurator och är gjord för att passa barn och unga i olika åldrar. Du kan läsa och skriva i den ensam eller tillsammans med någon du tycker om. Boken är gjord för att göra det lite lättare att prata om de svåra och viktiga ämnena.

Beställ "Jag minns dig" här

Med rabattkoden idus20 får du 20% rabatt.

HumörMarkör

Humörmarkör.PNG

HumörMarkör är ett A5-ark med 53 små klistermärken. Klistermärkena markerar olika humör såsom glad, tveksam, kreativ, sur, sjuk, felplacerad, delaktig, uppåt, öppen, rörd och inspirerad.

Här kan du beställa humörmarkörer

Narkoswebben

Narkoswebben.PNG

För att få större förståelse och minska rädslan för operationer kan barn på ett lekfullt sätt få information på narkoswebben.se. Talad information finns på svenska, engelska, spanska och arabiska. Skriftlig information finns på 24 språk. 

Gå till Narkoswebben här