Känslokarta

Vilka känslor uppkommer när man drabbats av kris eller sorg? Och var i kroppen känns de? Den här övningen kan användas för att tala om känslor i samband med kris och sorg.

Skriv ut här:

känslokarta mall.pdf

Känslokartan- instruktion.pdf

 

Så här mår jag när ...

– Hur mår du?

– Bra.

Ibland är det inte så lätt att förklara hur ens dag ser ut och hur det känns i olika situationer. Det här diagrammet hjälper både barn och vuxna.

Skriv ut här:

Så här mår jag när...pdf

 

Emojis

Emojis.PNG

Emojis kan användas för att illustrera en känsla eller sinnesstämning och kan hjälpa personer som har svårt för att uttrycka hur det känns i olika sammanhang. Vi har tagit fram två varianter med olika många emojis. Dessa finns i ytterligare två varianter- en utan text och en med undertext med förslag på vilken känsla som illustreras. Du som hjälpare avgör vilken av varianterna som passar bäst för just den person som du träffar.

Här kan du skriva ut emojis:

Emojis - 11 utan text.pdf

Emojis - 36 utan text.pdf

Emojis - 11 med text.pdf

Emojis - 36 med text.pdf

Emojis - instruktion.pdf

Då, nu och sedan

Då,nu,sedan.jpg

Hur kändes det när någon blev sjuk eller dog? Hur känns det nu? Hur tror jag det blir i framtiden? Ett sätt för att uttrycka sina tankar och känslor kan vara att använda sig av "Då, nu och sedan". Rita ut tre tomma ringar på ett papper. Skriv Då under den ena, Nu under den andra och Sedan under den tredje. Personen som behöver få beskriva sina tankar och känslor kan skriva med ord, måla bilder eller endast färger, vilket blir ett bra underlag för samtal.

En hjälpande hand 

 

En hjälpande hand.PNG

Ibland kan det kännas mycket ensamt då någon som stått nära har dött. Ett sätt att se att det fortfarande finns människor man kan vända sig till kan vara att göra "En hjälpande hand". Många barn och unga kommer på ett eller flera namn per finger och känner sig ofta glada och lättade då de upptäcker att de fortfarande har personer som står nära. En del unga kommer inte på ett namn till varje finger. Då får man samtala kring det och lyfta de relationer som den unga nämnt. Kanske behöver den unga få ytterligare professionellt stöd?

Minnesburken

Minnesburken.PNG

Ett sätt att bevara sina minnen av den som har dött är att göra en minnesburk. I burken symboliserar varje lager färg ett särskilt minne. 

Skriv ut:

Instruktion Minnesburken.pdf

 

Min bok

Min bok.png

Region Jönköping har tagit fram en pysselbok för barn som har en förälder eller ett syskon som blivit sjuk. Boken finns i tre varianter. En generell, en med inriktiong på strålbehandling och en med inriktning på cytostatika. Alla tre varianterna är gratis och finns att nedan för utskrift.

Min bok – när mamma, pappa eller ett syskon är sjuk (Barndialogen, Jönköping)

Min bok – när mamma, pappa eller en närstående är sjuk (Vid strålbehandling, Barndialogen, Jönköping)

Min bok – när mamma, pappa eller en närstående är sjuk (Vid cytostatikabehandling, Barndialogen, Jönköping)

Hur känns det? När någon nära dig har fått cancer

 

Hur känns det.PNG

Västra Götaland har tagit fram en bok som kan laddas ner och ge till barn som närstående. Boken är framtagen av kuratorer inom cancervården och är tänkt ge barnen en möjlighet att få kort fakta om cancer, uttrycka sina känslor men även att ge utrymme för pyssel.

Hur känns det.pdf

 

Nalle-korten

Nallekorten.PNG

Nalle-korten symboliserar olika känslor och sinnesstämningar. De är ett bra hjälpmedel i samtal med både barn och vuxna. 

Här kan du beställa Nalle-korten.

Sjukt viktigt

Sjukt viktigt.PNG

Sjukt viktigt är en pysselbok med tema kroppen, sjukdomar och sjukvård. Längst bak i pysselboken finns en handledning för vuxna, med

pedagogiska tips om hur man kan närma sig svåra ämnen med barn och som stimulerar till viktiga samtal mellan barn och vuxen.

Vår förhoppning är att denna pysselbok ska nå så många barn som möjligt. För även om barnet inte själv tvingas möta svår sjukdom i tidig ålder, så kanske man har en sjuk förälder, ett syskon eller en mormor.

Barnet kanske har haft halsfluss många gånger eller astma och måste

besöka sjukhus ofta. Barnet kanske känner sig oroligt och lite rädd för läkare eller så grubblar man över hur kroppen fungerar, eller vad som händer efter döden.

Sjukt viktigt är en pysselbok för ALLA barn!

Läs mer om Sjukt viktigt och beställ här!

Min minnesbok

Min minnesbok.PNG

Att arbeta med boken innebär att arbeta med sina minnen – både glada och svåra – och sin sorg över den man saknar. Boken innehåller texter och illustrationer från personer som själva förlorat någon närstående, till exempel Barbro Lindgren, Pernilla Stalfelt och Ilon Wikland.

HumörMarkör

Humörmarkör.PNG

HumörMarkör är ett A5-ark med 53 små klistermärken. Klistermärkena markerar olika humör såsom glad, tveksam, kreativ, sur, sjuk, felplacerad, delaktig, uppåt, öppen, rörd och inspirerad.

Här kan du beställa humörmarkörer

Narkoswebben

Narkoswebben.PNG

För att få större förståelse och minska rädslan för operationer kan barn på ett lekfullt sätt få information på narkoswebben.se. Talad information finns på svenska, engelska, spanska och arabiska. Skriftlig information finns på 24 språk. 

Gå till Narkoswebben här