Vill du boka en föreläsning?

När någon i familjen får cancer blir hela familjen cancerdrabbad. Bara en person bär på sjukdomen, men hela familjen delar på den psykiska belastning som sjukdomen för med sig. Barn och unga som är anhöriga till någon som har cancer har länge varit en dold grupp. En av Nära Cancers grundare, hälso- och sjukvårdskuratorn Johanna Joneklav, vill ändra på det genom sina föreläsningar.

Ungefär en femtedel av de som diagnostiseras med cancer har barn som fortfarande är små eller tonåringar. Vid 21 års ålder har var femtonde person fått uppleva att en förälder drabbats av cancer

Eftersom syskon eller styvföräldrar kan drabbas av sjukdomen är det i realiteten ännu fler barn och unga som lever med någon som har eller har haft cancer.

Ibland är det väldigt tydligt att barnen är berörda, medan det ibland inte märks alls – en del barn och ungdomar uppträder som de brukar. Det kan betyda att de inte är så påverkade av situationen, men det kan också vara så att de gör allt för att dölja att de mår dåligt för att inte ytterligare tynga sin belastade familj.

Föreläsningarna kan riktas till exempelvis elever, skolpersonal, vårdpersonal eller patientföreningar och kan också vara allt från en halvtimme till tre timmar långa, anpassat efter beställarens önskemål.

Låter det intressant? Skicka ett mejl till oss så hör vi av oss.

Webinar: Att bemöta barn och unga som närstående till någon som har cancer

Detta webinar, som direktsändes den 16 maj 2019, vänder sig framför allt till vårdpersonal men även till andra som vill lära sig mer om hur man kan bemöta barn och unga som närstående. Föreläsare är Johanna Joneklav som är kurator på Onkologiska kliniken i Örebro och är en av Nära Cancers grundare.