Filmer som Nära Cancer producerat

 

Vad är egentligen cancer?

"Vad är egentligen cancer?" är en informationsfilm som besvarar frågor om vad cancer är och hur det uppstår. Syftet med filmen är att öka kunskapen om sjukdomen hos unga vuxna och att slå hål på de fördomar och myter som ofta finns om sjukdomen.

 

Så funkar cancer

Hur funkar cancer? Eva Funck berättar om den friska celldelningen, vad som händer när det blir fel i cellerna och hur cancer kan behandlas med operation cellgifter och strålning.

Så funkar cancer - programmet uppdelat i tre delar:

Så funkar cellen 

Så blir det cancer 

Så funkar cancerbehandling

 

Lämna mig inte

"Även om jag inte vill prata. Även om jag inte svarar. Lämna mig inte" Med ett cancerbesked kommer en mängd känslor och tankar som kan vara svåra att hantera. Det är aldrig bara den som får diagnosen som drabbas, runt om står familj, vänner och andra närstående som även dom får leva med sjukdomen och en känsla av maktlöshet.

Teckentolkad: Så funkar cancer

 

 

Om mamma dör

En kortfilm från SVT 15. Hannas mamma har fått cancer. ”Det känns som att tiden har stannat” säger Hanna i "Om mamma dör". I filmen får vi följa Hanna och höra hennes tankar om hur hon upplever det att vara närstående.

 

I taket lyser stjärnorna

I taket lyser stjärnorna.jpg

"Jenna går i sjuan och borde egentligen bara behöva oroa sig över brösten som aldrig växer, varför hon inte är lika populär som Ullis-"knullis" och hur hon ska få Sakke att bli kär i henne eller åtminstone upptäcka att hon finns. När Jennas mamma får cancer är de tvungna att flytta hem till mormor, som dessutom bor granne med Ullis. Ullis bor med sin alkoholiserade mamma, och mellan flickorna växer det fram en vänskap. Detta är en film om något av det svåraste som finns; att förlora någon man älskar till döden. Men det är också en film om vänskap, identitet och faktiskt om överlevnad."

Filmen bygger på Johanna Thydells roman med samma namn.

 

Comedy Queen

Comedy queen.png

"Trettonåriga Sasha har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta."

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

I filmen "Till minne av pappa" berättar Amanda och Caroline, tillsammans med deras mamma, om sorgen efter deras pappa.

Till minne av pappa

Till minne av pappa.png

 

Nationellt kompetenscentrum anhöriga har producerat många filmer på temat barn som anhöriga. Du kan se barn och unga berätta om sina upplevelser. Föräldrar, forskare och vårdpersonal bidrar med sina erfarenheter och kunskaper inom olika ämnen.

Nka- barn och unga berättar

 

Två tennisskor

John förlorar sin mamma i en bilolycka och livet förändras i ett enda slag. Hur sörjer en 12-åring? Vad behöver han för stöd? Det är inte så lätt för omgivningen att veta hur de ska göra, hur man bäst hjälper en person att hantera livet efter en nära anhörigs död.

Diskussionsunderlag