Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Har ni något material eller någon informationstext som vänder sig till klasskompisar och skolpersonal när en elev har cancer?

Svar

Hej!

Under Stötta unga närstående har vi sidor som vänder sig till vuxna som finns runt barnen och som vill kunna ge stöd. Exempelvis har vi en sida som heter Material och verktyg vilken många skolsköterskor och skolkuratorer använder sig av som stöd i samtal med barn och unga närstående. Under Stötta unga närstående ligger också våra filmer, som ex visar vad cancer är och vad man kan göra för att hjälpa. De brukar vara bra att titta på för att få information men också för att komma igång att prata om det svåra. Vi har också en sida med litteraturtips.

Vi har inga speciella sidor som vänder sig till kompisar till ett barn som blivit sjukt. Men självklart är de varmt välkomna till Nära Cancer och läsa artiklar, skriva på forumet osv!! En artikel som kan passa är Vänskap kan påverkas när någon nära blivit sjuk Där kan man också se filmen "Lämna mig inte", vilken särskilt rekommenderas om eleverna är tonåringar.  Det kan också vara bra att läsa om kris och sorg, för att få en större förståelse både för vad den som blivit sjuk går igenom men också att man som vän kan drabbas av kris och sorg. När någon i ens närhet blivit sjuk hamnar man ofta i kris, vilket tar mycket enerig. Det är därför viktigt att vara noga med att försöka fylla på energiföråden genom att Ta hand om sig.

På Att leva nära cancer har vi samlat flera unga personers berättelser om att stå nära någon som har fått cancer. Kanske att någon av dem kan ge tröst och hopp, ex Teas bror blev frisk från cancern.

 

Vänliga hälsnginar

Nära Cancer