Om du orkar och vill kan du ta upp det svåra med kompisarna och berätta för dem hur du vill ha det och hur du vill bli behandlad. Det kan göra att det blir lättare att umgås.

Många relationer kan bli starkare om man kan dela starka känslor, som glädje och oro. Men en del vänner kan man faktiskt växa ifrån under en svår period. Försök ta dig tid att träffa de vänner du känner att du mår bra av att vara med. Om du inte vill behöver du inte berätta allt du tänker och känner för alla, men oftast mår man lite bättre av att få dela sina tankar med någon eller några vänner. Det är viktigt att du tillåter dig att få känna. Du får gråta och vara arg men du får också tänka på annat, vara med kompisar och göra roliga saker.

En del upplever det som att kompisarna inte riktigt förstår vad man är med om. Om du vill prata med någon som lättare förstår hur du har kan du anmäla dig till vänförmedlingen Snacka där du kan få kontakt med någon annan ung i liknande situation. 

Att stötta en kompis som mår dåligt

Om du är kompis till någon som står nära någon som har fått cancer, så är det viktigt att förstå att din vän också påverkas starkt av situationen, även om hen inte är den som är sjuk. Våga fråga din kompis hur hen mår. Du behöver inte kunna trösta eller komma med goda råd. Det viktigaste är att du lyssnar och visar att du bryr dig!

Din kompis kanske vill vara hemma mer än förut, för att få vara med sin familj. Det kan också vara så att hen undviker hemmet. Försök göra sådant ni brukar. Fortsätt att bjuda med din kompis på olika aktiviteter och ta inte illa upp om hen tackar nej ibland.