Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Jag förlorade min pappa i cancer i somras.. Jag skulle vilja ha någon att prata med, som förstår eller kan vara ett stöd.. hur tar man sig igenom dagarna? Fortsätter med livet fast det känns som livet är slut? Hur hanterar man alla panikattacker som kommer?

Svar

Hej!

Vi beklagar förlusten av din pappa och förstår att det är tungt att förlora en vad vi förstår för dig viktig person! Många unga känner sig ofta ensamma i sin situation, då inte många kompisar varit med om något liknande och därför inte heller riktigt kan förstå vad man går igenom. Därför har vi på Nära Cancer samlat personers berättelser, bland annat om hur de klarat av att leva vidare trots att de förlorat viktiga personer. Berättelserna ligger på Livet nära cancer där bu bland annat kan läsa Mathildas, Carl Johans och Idas berättelser. Lyssna gärna även på Olof Wretlings Radio Pysknappen där han berättar om när hans pappa blev sjuk, när han dog och hur han bearbetat sorgen. 

Vi rekommenderar dig också att skriva med anra unga på vårt Forum och anmäla dig till vår vänförmedling Snacka, där du kan få direktkontakt med andra i liknande situation.

Ett annat sätt att få prata om det jobbiga är att ta hjälp av vården. Ibland kan man få kuratorskontakt på den enhet där ens förälder har dött. Finns den möjligheten för dig? Annars kan man få stöd och hjälp att bearbeta förlusten av en kurator på vårdcentralen eller på skolan/universitetet om du pluggar. Om du vill ha kontakt med någon där du bor som kan hjälpa dig så finns en lista på personer som kan vara behjäpliga på Kontakt där du bor. Om vi inte har någon kontaktperson i ditt län, är du varmt välkommen att skicka ett mejl till oss, så ska vi försöka hjälpa till!

Gällande panikångestattackerna som du skriver om så är det vanligt att drabbas av det när någon nära är sjuk eller har dött. Det är viktigt att veta att det inte är farligt, men det känns ofta väldigt obehagligt. Det är kroppens sätt att säga att det blivit för mycket, att man tryckt in/ner för mycket utan att släppa ut det. Till slut blir det för högt tryck av jobbiga saker inne i en och då kommer det ut i form av panikångestattacker. Du kan läsa mer om panikångest här. Vårt tips är att du är ärlig mot dina känslor. Det vill säga - gråt när du är ledsen, uttryck din ilska (ex slå hårt på en kudde) när du känner dig arg, tillåt dig att skratta när du är glad osv. Vi rekommenderar dig också att hitta din ventil på att släppa ut det jobbiga inom dig. För många är skrivandet ett bra sätt. Ett tips är att ha en bok (eller att du skapar en digital mapp) där du skriver ner dina tankar och känslor. Det är inte meningen att någon annan ska läsa vad du skriver, så skriv precis som du tänker och känner. Skriv lite varje dag. Ofta blir det om samma saker som kommer upp under en lång period, men det är bara bra för bearbetningen. Om du får ut dina känslor kommer ångesten så småningom minska. 

Vi önskar dig allt gott!

Nära Cancer