När någon som står en nära blir sjuk eller dör påverkas man. Många tänker att de ska vara "starka" och därmed inte visa hur situationen påverkar dem. Men det är ingen bra idé. Att hålla allt det jobbiga inom sig kan bli som att man fyller en ballong med luft och aldrig slutar. Till slut känns det som om man ska spricka.

Att då få pysa ut det jobbiga hjälper dig att må bättre. För en del funkar det att spela musik, teckna eller ta en löptur. Andra kanske hellre umgås med vänner eller promenerar i skogen.

Många tycker att en bra ventil är att sätta ord på sina tankar genom att skriva, kanske i en blogg, en dagbok eller som anteckningar i mobilen. 

Vad är din ventil?

Skriv gärna till oss och berätta! Om du vill dela med dig av exempelvis en dikt, sång eller berättelse som du skrivit eller ge något tips på hur du brukar pysa ut det jobbiga inom dig får du gärna skicka ett mail till oss!

Några av dem som kontaktat Nära Cancer för att berätta sin berättelse är Fanny och Felicia vars mamma blivit frisk från cancern,  Helen Wenlöf, som förlorat sin pappa i cancer och Linda Larsson som förlorat sin lillebror. Sandra Janlén de Flon förlorade sina barn och har skrivit sånger om sin sorg.