Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag har en vän vars pojkvän drabbats av cancer. Dessa 2 hade stora framtidsplaner tillsammans som nu fått en vändning på grund av ett chockerande cancer besked. Min vän har vänt sig till mig för att få stöd i detta men även få hjälp att ta kontakt med någon som hon kan prata med. Jag rekommenderade henne att prata med någon kurator, något hon verkligen känner att hon behöver. Jag började söka mig runt och fann då er. Min vän önskade att jag tog första kontakten med er då hon inte orkar med det men vill gärna ha hjälp/någon kurator att prata med. Hur kan vi tillsammans hjälpa min vän? Tack på förhand. Med vänlig hälsning, R K

Svar

Hej. 

Beklagar beskedet som din väns pojkvän fått. Att få en cancerdiagnos kan vara chockartat och många drabbas av en kris. Du kan stötta din vän genom att bara finnas där. Många människor drar sig undan för att de inte vet vad de ska göra eller hur de ska bete sig, läs gärna mer om det via länken "är vi fortfarande vänner?". Fråga hur din kompis mår även om hon mår dåligt, bjud över henne på en fika eller bara gå en promenad tillsammans. Du kan finnas där och bara vara som vanligt.

Många frågor och funderingar kan komma och gå när en person som står en nära drabbas av cancer. Det är inte heller alltid så att man kan få några bra svar, ibland kan det även ta tid att få svar på sina frågor. Du kan läsa mer om vad som händer efter cancer beskedet via länken. 

Att drabbas av en cancerdiagnos behöver inte betyda att personen kommer att dö av sin sjukdom. Det finns många behandlingar idag och forskning pågår på många håll och nya behandlingar utveckas. De allra flesta blir friska från sin sjukdom. Läs gärna historien om Samuel och hans flickvän. Samuel drabbades av cancer och blev väldigt sjuk men han fick hjälp av olika behandlingar och är frisk idag. Genom att påminna din vän att det går bra för många kanske du kan få henne att tänka positivt även om stunden just nu känns tung.

När en person drabbas av cancer så brukar sjukhuset ha kuratorer som man kan prata med. Oftast kan både den som blivit sjuk och närstående få stöd från samma kurator.

Vill även du prata med någon och få stöd så finns det flera organisationer som ofta kan hjälpa till med det. 

Lycka till!

Hälsningar 

Nära Cancer