Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej jag heter —— och är 23 år Fyller 24 år den 17 januari och det är dagen mamma ska börja med sin första cellgiftsbehandling mot bröstcancer. Hon har opererat bort en tumör som visade sig vara cancer sedan opererat bort två portvakter lymfkörtlar där cancer hade spridits till en av dem . Hon ska genomgå 18 veckors cellbehandling och efter det strålbehandlingar och tabletter så man kommer in i klimakteriet . Allt kom från ingenstans på vanlig rutinkoll på mammografi. Jag mår så himla dåligt , känns overkligt och jag lever med en sambo som jag inte riktigt finner ro hos , han pratar helst inte om jobbiga ämnen. Hur ska ja orka .. det är mamma det är synd om men jag känner mig hjälplös , och mår så fruktansvärt dåligt . Mamma har genom hela mitt liv varit anledningen till att fortsätta leva efter ett tufft liv och för 5 år sedan självmordsförsök osv. Jag kan inte se ett liv utan mamma. Vi har en väldigt tight relation … min pappa bor på Nya Zeeland och kontakten med honom har aldrig varit bra . Har bonuspappa sedan jag va 2 år som självklart stöttar . Men hur ska han orka med ett långt arbete , ta hand om alla syskon , mamma och hinna med sig själv . Men mamma.. det är hon som ska behöva gå genom detta och jag önskar jag kunde ta hennes plats … jag kommer inte kunna hantera min mammas mående .. älskar henne mest av allt Hjälp behöver någon att prata med

Svar

Hej!

Vi förstår att det är tufft för dig just nu! Du skriver att det är din mamma som det är synd om, men när någon får cancer så drabbas alla som står den personen nära. Din mamma har drabbats av det fysiska men ni alla drabbas tillsammans med henne av den psykiska belastning som sjukdomen medför, vilket brukar yttra sig i en kris. Under livets gång lär vi oss hur vi ska hantera olika situationer. När vi hamnar i kris räcker inte tidigare erfarenheter och kunskaper till för att kunna hantera den situation som man har hamnat i. Det blir då väldigt jobbigt, vilket är fullt naturligt. Man kan också se det som en sorg. Sorg betyder förlust av något slag och kommer inte bara vid dödsfall utan även ex vid cancersjukdom. Det blir då förlust av det vanliga livet och kanske även tilltron till livet. Det är nu superviktigt att du nu tillåter dig att känna, och att du inte "håller ihop dig". Var ärlig mot dina känslor! Gråt när du är ledsen, var arg, rädd osv när du är det och var glad när du känner att du är det. Om du är ärlig mot dina känslor kommer du lättare komma igenom den här krisen/sorgen. Här kan du läsa mer om kris och sorg. 

Vad fint att du och din mamma har en tight relation! För att fortsätta ha det är det viktigt att ni fortsätter prata med varandra. Var inte rädd för att prata med din mamma om din oro och rädsla. Ibland känner de som blivit sjuka att deras nära inte riktigt bryr sig om att de blivit sjuka, då de inte visar sina känslor kring det. Oftast gör de närstående så för att inte tynga den som blivit sjuk, men det kan göra att man hamnar på "olika öar" och inte längre når varandra vilket inte blir bra i en tid då de flesta istället vill känna närhet till sina nära.

Om ni fortsätter ha en nära relation så kommer din mamma inte gå igenom detta själv, utan ni gör det tillsammans! Kom ihåg att de allra flesta som får cancer blir friska igen!! Det låter som att man nu tagit bort cancern i din mammas kropp och att hon nu kommer få efterbehandling (en så kallad adjuvant behandling) för att minimera risken att cancern kommer tillbaka.  Här kan du läsa mer om bröstcancer

Om du vill prata med någon utomstående om detta så rekommenderar vi dig att skriva på vårt Forum där du kan få kontakt med andra unga i liknande situation. Du kan också anmäla dig till vår vänförmedling Snacka där du kan få direktkontakt med någon annan ung närstående. Om du vill prata med någon professionell kring detta, kan du och din mamma kolla om det finns möjlighet till ex kuratorsstöd för dig på din mammas klinik. Annars kan du kolla med kontaktpersonen i din region om hen kan hjälpa dig vidare till någon kontakt.

Vänliga hälsnginar

Nära Cancer