Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

hej! Min pappa hade en väldigt elakartad hjärntumör. Han opererades för kanske 2 veckor sen och det finns tyvärr en liten liten tumör kvar. Han ska snart börja på strålning och cellgifter men om inte tumören försvinner så kan de troligtvis inte operera bort den. Läkarna säger att pappa troligtvis går bort inom ett par år, men jag undrar hur man dör? Kommer han må bra och sen bara falla ihop? Eller kommer han bli helt förlamad och få nedsatt syn/ hörsel osv? Detta är ganska nytt och jag vet inte mycket alls,,, har försökt att googla mycket men det har varit ganska svårt det med. Så bara ös på med information snälla! Sen undrar jag om ni tycker jag borde gå till någon slags kurator? Jag pratar med min mamma om detta men jag vill fortfarande inte göra henne på sämre humör då mycket hamnat på hennes axlar just nu. Ibland blir det även svårt för mig att hålla koncentrationen,, speciellt på matten i skolan... Det var allt jag hade att säga! Snälla kom med info och hjälp mig !

Svar

Hej!

Vi förstår att du har det jobbigt nu, i en ny situation där du känner att du inte vet så mycket. Du kan läsa om hur det kan vara när döden närmar sig på vår sida. Det kan också vara skönt att få prata med någon utomstående, kanske med skolsköterskan eller kuratorn på din skola. Att ha svårt med koncentrationen på lektionerna är vanligt när man hamnat i kris och när man är orolig för någon. Det är viktigt att ta hand om sig själv. Hoppas du fick lite hjälp av lästipsen, du är alltid välkommen att skriva igen.

Du funderar på att gå till en kurator, vilket vi tycker är en bra idé. Det är alltid bra att prata om det som känns jobbigt. Då kommer det jobbiga upp till ytan och man kan börja bearbeta. Det kan ibland kännas bättre att prata med någon utomstående. En kurator har sekretess och tystnadsplikt, vilket gör att många känner att de verkligen kan säga allt de behöver utan att tex behöva fundera på om någon blir ledsen av det de behöver få prata om. Ibland kan man få samtalsstöd hos kuratorn som finns på den klinik som den som blivit sjuk vårdas på. Kolla om det är så där din pappa vårdas.   

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2020-03-10