Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Behöver man vara orolig när sin nära har cancer??

Svar

Hej. 

 

Det är vanligt att bli orolig om någon man står nära drabbas av cancer. Men det är inte alltid så att man behöver vara orolig bara för någon får cancer.

Många känslor kan uppstå när en familjemedlem eller vän drabbas av cancer. Familjen kan hamna i en stor kris när någon drabbas, för vissa uppstår en maktlöshet, oro och rädsla. Känslorna kan pendla mellan hopp och förtvilan. För vissa så uppstår inga sådana känslor, vissa tänker mer "det ordnar sig". Alla känslor är tillåtna och du har rätt att känna och tänka precis vad som helst!

Att känna oro kan ofta bero på att man inte har tillräckligt med mycket information om situationen. Kanske känns det bättre om du läser "efter cancerbeskedet - vad händer nu?"  På vårat webbstöd har vi även filmer att ta del av där man kan lära sig mer om hur cancer fungerar  

Cancer är ofta ett laddat ord för många och många som hör ordet förknippar det med döden. Men bara för en person får cancer så betyder det inte att man kommer att dö. Man kan leva ett långt och friskt liv med en obotlig cancer och det är också många som får cancer som blir botade. Har du sett att vi har berättelser från andra drabbade som blivit friska? Kanske kan Klaras berättelse vara till hjälp, både hennes mormor och mamma blev friska. 

 

Hälsningar

Nära Cancer