"Både min mamma och mormor har haft bröstcancer. Jag har en lillasyster, Moa, som är två år yngre än mig. Jag var 3 år när mormor blev sjuk och 6 år när mamma blev sjuk. Idag är jag 20 år gammal. Eftersom jag var så liten så minns jag inte så mycket detaljer. Jag minns dock några få händelser som jag förknippar med glädje trots den svåra stund som det ändå var. En av dem är när vi var hemma hos min morfar och satt vid köksbordet. Mamma brast ut ”vill ni klippa mitt hår? Ta varsin sax och gör vad ni vill”. Vi gick loss med saxarna och mamma såg inte klok ut, vi skrattade jättemycket. Mamma hade en aggressiv cancertyp som innebar operation, cellgifter och strålning. Mamma fick en bröstprotes som jag och min lillasyster var väldigt fascinerade över och lekte med, peruken som mamma fick använde hon aldrig. Den passade perfekt när jag och syrran skulle klä ut oss.

Cancern har funnits på två ställen nära mig och min familj. Jag har väl alltid känt att jag ska finnas som en förebild för min syster. Mamma var ofta trött och låg mest i soffan. Jag minns en dag när hon hade hämtat Moa på dagis och mig i skolan och inte orkade gå hela vägen hem, trots att vi bodde nära. Vi fick sätta oss  på gräsmattan i parken och vänta på pappa som kom och hämtade oss med bilen. Pappa tog hand om det mesta hemma. Jag fick leka med min syster och ta ansvar, det blev nog så automatiskt. Jag har burit med mig det hela livet, att vara ansvarstagande.

Jag har alltid känt en oro att mamma ska bli sjuk igen och försvinna från mitt liv. Mamma hade två kollegor som gick bort i bröstcancer efter att ha fått återfall. Likaså finns det en oro att jag själv kanske kan drabbas av bröstcancer eftersom både min mamma och mormor har haft det. Det har funnits tider i mitt liv då jag har känt mig stressad och velat lägga upp en livsplan för när jag tex ska få barn så att jag hinner innan jag blir sjuk. Det gjordes en ärftlighetsutredning på mammas cancer typ som inte visade att det var ärfligt. Nu har min oro för att drabbas minskat och jag har lärt mig leva i nuet och att ta vara på tiden och livet. Att göra saker som man drömmer om. Att vara tacksam för det man har. Jag är otroligt tacksam att just min mamma och mormor är helt friska idag och mår fantastiskt bra."

Klara