Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min mormor har blivit diagnoserad med pancreas cancer och alla förbereder sig för hennes begravning och jag är den enda som hade hopp för hennes överlevnad och nu har min mormor börjat isolera sig själv och vill inte synas för att hennes utsende har ändras pga cellgift behandling. Min mormor var den enda personen som tog hand om mig hela min barndom och har stöttat mig genom allt även när resten av min familj avskydde mig och om hon går bort så försvinner min enda anledning och hopp för mitt liv så det känns som att hennes cancer är ett tecken att jag borde ta mitt liv. Jag har ingen annan än min mormor i mitt liv och jag kommer aldrig kunna klara av att leva utan henne

Svar

Hej!

När någon man älskar drabbas av cancer så är det många som känner så som du skriver, att man inte skulle kunna leva vidare om den personen dör. Det känns så eftersom man har drabbats av sorg. Sorg betyder förlust av något slag. Du har ännu inte förlorat din mormor, men du kan ha förlorat tron på livet  och allt kan kännas hopplöst för ett tag. Den här typen av sorg kan drabba både den som blivit sjuk och de som står bredvid. Här kan du läsa mer om sorg.

Du skriver att du och din mormor alltid varit nära. Prata med din mormor och försök fortsätta vara så nära henne som möjligt i detta. Det kan hjälpa er båda om ni kan tillåta er att sörja situationen tillsammans genom att ex prata om det och gråta tillsammans. Prata gärna med henne om saker som du tänker att du vill säga till henne och fråga henne om. Fråga henne också om vad hon vill skicka med dig och vad hon önskar för dig i ditt liv. 

Att din mormor fått cancer är inget tecken på att du borde ta ditt liv! Ditt liv är värdefullt och det kommer kunna bli bra, oavsett om din mormor lever eller inte. Det låter som att du skulle behöva få prata med en professionell om detta. Vi vet inte hur gammal du är. Så ett tips är att kontakta BRIS och ett annat att kontakta MIND eller Suicide zero vilka alla är vana att möta personer som har funderingar kring om de vill leva eller inte. 

Vi råder dig också att läsa artiklarna Så motverkar du depression- fyra bra tips och Ta hand om dig som båda finns på Nära Cancer.

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer