1. Att prata med någon som verkligen lyssnar är viktigt. Många känner att de får gott stöd av familj och vänner. Men en del upplever det som att kompisarna inte riktigt förstår vad man är med om. Om du vill prata med någon som lättare förstår hur du har det kan du anmäla dig till vänförmedlingen Snacka där du kan få kontakt med någon i liknande situation. Det är viktigt att du tillåter dig att få känna. Du får gråta och vara arg, men det är också okej att vara glad, tänka på annat, umgås med kompisar och göra roliga saker.

  2. Att motionera har bevisats ha en positiv inverkan, inte bara för kroppen utan även för psyket. Motion gör att kroppen producerar mer av må-bra-ämnena serotonin och endorfin. Därmed minskar risken för att man utvecklar en depression. När du känner dig nedstämd kan det därför lätta lite om du tar en promenad eller joggingrunda.

  3. Att äta bra mat på regelbundna tider ökar också vårt välmående. Vissa får ett ökat sug efter kolhydratrik mat, som godis, chips och läsk, när de är nedstämda. Andra tappar aptiten nästen helt, men utan mat orkar varken hjärnan eller kroppen jobba. Och om blodsockret åker berg-och-dal-bana kan humöret göra detsamma. Det bästa är att försöka hålla sig till de normala rutinerna, äta vanlig mat och undvika alltför mycket onyttigheter.

  4. Att sova lagom mycket gör att man blir mer motståndskraftig mot depression. När man mår dåligt och är i kris behöver man mycket extra energi, för det tar hårt på krafterna att oroa sig och vara ledsen. Under sömnen fyller vi på vårt energiförråd, så det är viktigt att man får komma till ro och sova gott på nätterna. Men många upplever att det är svårare än annars att somna när man är orolig och deprimerad. Det kan bero på att de jobbiga tankar man tryckt undan under dagen ofta kommer upp till ytan när man är trött och allt är tyst och stilla. Om du har svårt att somna kan du prova att skingra tankarna genom att exempelvis läsa en bok, lyssna på lugn musik eller testa en avslappningsövning. Undvik även koffein en bra stund innan sänggåendet.

Här kan du läsa mer om depression.