Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, min mamma gick bort i cancer för en vecka sen och jag är jätteledsen. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, hon var den ända jag kunde prata med. Jag har ingen att krama om längre när jag behöver det, jag går till kurator men det hjälper inte. Jag vill ha nån som är mitt hem, jag vet inte vart jag ska bo löngre

Svar

Hej!

Vi beklagar din stora förlust av din mamma! Förstår att det gör jätteont för dig just nu och att det kan kännas som att det aldrig kommer bli bra igen. Det är ofta så när man drabbas av sorg. Sorg betyder "förlust av något slag" och kommer bland annat när någon har dött. Kanske har du redan innan din mammas död känt av sorgen, då livet inte kunde vara som vanligt och som du önskade.

Precis när man hamnat i sorgen, ex när någon har dött, känns det ofta väldigt svart. Men du ska veta att sorgen brukar beskrivas som randig. Det kommer inte alltid vara svart. Tänk dig en streckkod med olika tjocka vita och svarta streck. Sorgen kan liknas vid en sådan. Nu i början av streckkoden är det just nu ett tjockt svart streck. Det kommer om ett tag komma in ett tunnare vitt streck, ex då du kan skratta en stund med en kompis, och sedan kommer ett tjockt svart streck igen, eftersom sorgen måste få sitt utrymme. Men om man tittar på streckkoden ur ett livsperspektiv så ser man att det kommer bli fler och fler tjocka vita streck, dvs att du mår ganska bra eller till och med helt bra, och att sorgen inte tar så mycket plats. Men det kommer kunna komma in tunna svarta streck ibland då sorgen kommer, ex vid din mammas födelsedag eller andra viktiga dagar. Sorgen kommer minska med tiden,men saknaden kommer finnas kvar. Men den kommer bli lättare att leva med med tiden, även om det är svårt att ta in det nu.

Vårt bästa tips till dig för att få ut sorgen är att tillåta dig att känna. Alla känslor är tillåtna. Är du arg - var arg. Kanske att du behöver få kasta porslin eller stampa på kartonger så att de går sönder. Är du ledsen - var ledsen. Om det inte kommer ut några tårar, så försök få ut det ledsna ändå. Kanske mår du bättre av att sätta ord på dina känslor genom att skriva. En del skriver för sig själva, som ingen annan får läsa, bara för att få ur sig sina känslor. Andra vill skriva till andra eller prata med andra. Här kan du läsa mer om sorg

På Nära Cancer har vi en vänförmedling som heter Snacka, där man kan få kontakt med någon annan ung i liknande situation. Vi har också ett Forum där man kan skriva med andra. Ett annat sätt att minska känslan av ensamhet är att läsa andras berättelser om hur det varit för dem när de förlorat någon och hur de hittat motivation till att leva vidare. Du hittar berättelserna på Livet nära cancer. Ex kan du läsa Mathildas berättelse samt lyssna på Olof Wretlings radioprogram.

Vi önskar dig allt gott!

Nära Cancer