Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hur orkar man leva när ens Mamma gått bort 54 år gammal med cancer, var med vid döendet hos en kompis en månad senate som också gick bort i cancer och samtidigt har en Pappa som har Prostatacancer som gått igenom 2 fulla cellgiftsbehandlingar varav fortsatt cellgifttablettbehandling och nu ska få strålningsbehandling då tumörer kvarstår och hans cancer är redan spridd till skelettet och lymfsystemet. Hur orkar man!?

Svar

Hej!

Vi beklagar att du förlorat din mamma och vän. När man förlorat en person som stått en nära kan man drabbas av kris och sorg. När man är i en kris eller sorg uppstår ofta en känsla av maktlöshet, förtvivlan, övergivenhet och ensamhet. Kris kan förklaras med att ens tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att hantera den situation man har hamnat i. Sorg betyder förlust av något slag. Man kan hamna i kris och sorg även om en person inte har dött. Det finns inget rätt eller fel sätt att sörja, utan sorgen är individuell. Det är dock viktigt att du tillåter dig att sörja och att du gör det på ett sätt som passar dig. Att hamna i kris och sorg är helt normalt att hamna i. Här kan du läsa mer och kris och sorg.

När någon dör eller blir sjuk är det lätt att man tar på sig rollen att vara "stark" och inte tillåter sig att känna efter hur man mår eller visa hur man mår. Men att hålla allt inom sig är ingen bra idé och tillslut kommer det vara ohållbart. Genom att göra något som ger en andrum från situationen eller göra något som man tycker om kan vara bra för att pysa ut det som är dåligt. Här kan du läsa mer om det. Att prata med någon kan vara ett bra stöd i din situation. Du kan vända dig till kliniken där din pappa vårdas för kuratorskontakt eller få tips på vart du kan vända dig. Om du vill ha stöd på något annat sätt kan du gå in här för att hitta en kontakt där du bor.

Ta hand om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer