Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min kompis mamma har bröstcancer. Hur ska kag trösta henne

Svar

Hej!

Vad fint av dig att du vill finnas där för din kompis!

När någon blir sjuk i familjen påverkas alla. Både den som blivit sjuk och de andra i familjen brukar hamna i kris. Så vi förmodar att din kompis befinner sig i kris. Kris kan förklaras med att tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att hantera den situation som man har hamnat i. Det är olika hur man reagerar i en kris. Någon vill t ex vara med andra hela tiden och andra vill vara mer för sig själva. Hur är det för din kompis?

Våga fråga din kompis hur hen mår! Du behöver inte kunna trösta eller komma med goda råd. Det viktigaste är att du lyssnar och visar att du bryr dig om. Det är viktigt att din kopmis får reagera- att vara ledsen när hen känner sig ledsen, glad, arg, rädd osv när hen känner de känslorna. Genom att  släppa ut känslorna lättar man på trycket och kommer må bättre snabbare.

Ofta mår man lite bättre av att förstå vad som händer. Vi rekommenderar därför både dig och din vän att läsa om bröstcancer. Vi rekommenderar er också att se våra filmer Vad är egentligen cancer?, Så funkar cancer och Lämna mig inte för att få mer kunskap.

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer

2020-06-01