Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hejsan. Min mamma har nyligen blivit diagnostiserad med bröstcancer. Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till eller varför jag ens skriver till er just nu. Kan inte sova på nätterna, får panikattacker (tror jag) det känns som att jag inte kan andas och att någon sitter på mitt bröst. När jag läser om det så står det att 80 procent överlever, men tänk om min mamma är en av de där 20 procenten? Jag kan inte leva utan henne. Mina barn älskar henne så mycket som man bara kan älska en människa. De är 2 och 4 år. De kommer inte klara av att förlora henne. Vill inte ställa för mycket frågor till min mamma då hon inte vill bli påmind. Men hur ser behandlingarna ut? Kommer hon bli jättesjuk innan (om) det blir bättre? Hur kan jag stötta henne? Hur stöttar man någon som har fått cancer? Har även läst att det kan sprida sig till hjärnan, hjärtat, lungor osv och att det då inte går att bota? Hur vet man om det är ”sådan” cancer?

Svar

Hej!

När någon får cancer påverkas alla i den personens närhet. En person bär på det fysiska (sjukdomen) men alla, både den sjuka och de närstående, delar på den psykiska belastning som sjukdomen medför. Det som händer är att man hamnar i kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Läs mer om kris här.

Du beskriver att du får panikångestattacker på nätterna. Det är jobbigt när det blir så, men det är inte farligt. Det är bara en signal till dig om att det är för mycket just nu och att du behöver släppa ut de känslor som finns inuti dig. Det är superviktigt att du låter dig själv reagera nu när din mamma blivit sjuk. Gråt när du är ledsen, var arg när du känner dig arg osv. Ju mer du släpper ut dina känslor och pratar om det jobbiga kommer dina panikångestattacker minska. Du säger att du inte vill ställa för många frågror till din mamma. Men eftersom ni står varandra nära vi råder dig att du ändå ställer dina frågor som du har till henne. Du får då chans att få svar som gör att du känner att du får mer koll på situtaitonen och hon får känna att du bryr dig om henne. Du undrar också hur du ska kunna stötta henne nu när hon har cancer. Prata med din mamma och fråga hur hon vill få stöd och om hon behöver hjälp med något. Ett sätt att stötta är att följa med på läkarbesök.

Hur behandlingarna för din mamma kommer vara är svårt att svara på eftersom de är individuellt anpassade. Här kan du läsa om bröstcancer , om olika behandlingsalternativ och se filmen "Så funkar cancer" som visar vad cancer är och hur man kan behandla sjukdomen. Vårt råd är att du kollar om du kan få följa med din mamma till nästa läkarsamtal, så att du kan få svar på dina frågor. Skriv gärna upp frågor som ni vill ställa i ett block som ni tar med till läkarsamtalet för att säkerställa att ni får svar på era frågor.

Barn känner ännu lättare än vuxna av sinnesstämningar och märker nu att ni är ledsna och oroliga. För att dina barn ska förstå vad som händer är det viktigt att även de (trots att de är små) får reda på att det är cancer din mamma drabbats av. Vi rekommenderar er att titta på vår tecknade film som är 5 minuter lång och heter "Vad är egentligen cancer?" Vi vill också tipsa om texten "Att prata med barn om förälders sjukdom" som kan vara bra för dig att läsa trots att det i det här fallet handlar om barnens mormor.

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2020-04-28