Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min mamma har spridd bröstcancer. Trippel negativ. Metastaser som sitter på skelettet. Hon har även en tumör i hjärnan, som hon opererat och strålat. Alla behandlingar och operationer har gjort henne till en annan person. Hon är negativ och arg, ofta uppgiven. Jag vet inte hur jag skall bemöta henne på rätt sätt. Inser ju själv att hon inte har mycket tid kvar och vill att det skall kännas bra för henne den sista tiden. Jag har barn, och hon lever ensam. Corona mitt i allt. Jag vet inte hur/vart och när. Allt känns bara såå frustrerande. Så skall man hålla ihop och får vardagen att fungera. Just nu har hon uppehåll med sina cellgifter, för hon mår så dåligt av dem. Men hon blir bara sämre o sämre. Läkaren hon har pratar om smärta och o livskvalitet. Tror hon mår väldigt dåligt psykiskt.

Svar

Hej!

 

Tack för att du delar med dig av din situation!

 

Det måste vara väldigt jobbigt och frustrerande i och med att du inte "känner igen" din mammas personlighet.

 

Det finns egentligen inget rätt eller fel i hur du ska försöka bemöta din mamma. Det kanske är så att din mammas humör/personlighet förändras utifrån hennes dagsform. Någon dag kanske ni kan sitta och samtala som mor och dotter medan andra dagar kanske din mamma bara behöver få "prata ur" sig och du enbart lyssnar.

 

Har din mamma någon typ av samtalskontakt som exempelvis en kurator? Din mamma kanske skulle behöva någon utomstående att prata med eller ventilera med. Detta kanske också skulle vara bra för din del i och med att du är och ska vara nära anhörig. Vi tänker att du själv behöver bli avlastad med en del av din mammas upplevda frustration. Har du någon att prata/ventilera med? En nära vän? Kanske vill du prata med någon i en liknande situation vilket du kan finna på vårt forum. Eller känner du att du också skulle behöva prata med någon professionell utomstående?

 

Både du och din mamma befinner er i kris & sorg på olika sätt vilket kan beskrivas med att era tidigare erfarenheter och kunskaper inte riktigt räcker till för att kunna förstå och hantera situationen man hamnat i. Det är dock helt normalt att känna uppgivenhet, oro, ångest, frustration eller bara en känslomässig tomhet. Vi tänker också att det är bra att kunna visa sina känslor och att försöka vara ärlig mot sig själv. Är du ledsen eller känner dig arg/frustrerad så ska du visa det. Det kan då bli lättare att hantera det som är jobbigt.

Det är fullt förståeligt att du är orolig över situationen med din mamma och tänker på henne, men det är också viktigt att du tar hand om dig själv i allt detta. Vi tänker att du ska fungera i din vardag och även orka finnas där för ditt/dina barn.

 

Naturligtvis blir det en extra jobbig situation i detta med Covid-19/Corona viruset som härjar, men man får hitta andra sätt att "umgås". Ni kanske kan träffas utomhus och hitta på någon akitivtet, sociala kontakter såsom facebook, messenger, videosamtal och vanliga telefonsamtal. Vi tänker att din mamma ändå känner din närvaro och uppskattar detta, fast det kanske inte känns så eller att hon visar det.

Det finns mer att läsa om personer med cancersjukdom och Covid-19/Corona virus med vanliga frågor och hur man ska tänka när man umgås på bland annat cancerfonden.

 

Vi tänker att du inte heller ska behöva "vårda" din mamma denna sista tid, utan kunna vara dotter och nära anhörig. Det är bra om du orkar ta kontakt med sjukvården/kommunen där det finns hjälp att få vad gällande stöd, hjälp i hemmet och special vård för din mamma.

Behöver din mamma hjälp i hemmet? Städhjälp? Hemtjänst? Det kan vara bra att ta kontakt med kommunen/vårdcentral och/eller sjukhuskontakt beroende på, för att se vilka insatser man skulle kunna få hjälp med. Det är ingen skuld eller skam i att be om hjälp.

Ensam är som sagt inte alltid stark!

 

Ta hand om dig!

Med Vänliga Hälsningar

 

Nära Cancer

 

2020-04-17