Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, idag 17/03-20 kom pappa hem från sjukhuset och berättade att han hade en tumör i tjocktarmen. Jag blev helt tom och ledsen och har konstant gråtit sedan dess cirka 6h. Jag började fundera direkt och massa tankar svävar fortfarande runt i mitt huvud, det sista jag vill är att någonting ska hända honom. Jag har aldrig mått såhär dåligt, vad ska jag göra? Och hur farligt är det egentligen med en tumör i tjocktarmen?Jag har googlat lite men fattar ingenting och är så jävla rädd att förlora honom. Imorgon ska han ringa sjukhuset igen så ska han röntgas eller skannas osv. Jag behöver tips på vad som kan få en att vara positiv och verkligen finnas där för honom.

Svar

Hej.

Förstår att du blir ledsen då din pappa blivit sjuk.

Det är bra att du skriver till oss och sätter ord på vad som känns svårt.

Det är alltid svårare att förstå innan man vet vad som kommer att hända. Det kan vara bra att ta en sak i taget. Din pappa skulle tillbaka till sjukhuset för att undersökas lite mer vilket också kan innebära lite väntan på svar innan ni får veta mer om hans sjukdom.

Tumör i tjocktarmen är den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige. Beroende på hur tumören sitter avgör vilken behandling som är aktuell och om man kan botas. I ett tidigt skede när cancern inte växt utanför tarmväggen är chansen stor att botas genom operation. Även om cancern växer utanför tarmväggen är chansen till bot stor. Har cancern spridit sig kan det också finnas möjlighet att bromsa och/eller lindra symtom.

Behandlingar som finns är operation, strålbehandling och medicinska behandligar som kan ges tillsammans eller var för sig.

Om ni är fler i familjen hjälp och stötta varandra, försök att prata med pappa om era känslor och oron. Många gånger mår man bättre av att få prata och även lyssna på någon.  

Det kan vara bra att skingra tankarna kanske med ett spel, film, semesterbilder, ett pussel eller en promenad och då gör ni något tillsammans samtidigt som ni finns där för varandra.

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2020-03-20