Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Vad gör man om man mår super dåligt över att ens mamma har cancer

Svar

Hej

Det är bra att du hör av dig! Mycket i ens tillvaro påverkas när en närstående som din mamma blir sjuk. När någon blir sjuk hamnar ofta hela familjen i kris. Kris betyder att tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att kunna hantera och förstå den situation man har hamnat i. Vi tänker att det är just kris du hamnat i och det är fullt normalt när din mamma blivt sjuk. Du kan läsa mer om kris här. 

Forskning visar att det är jätteviktigt att ha öppen komunikation i familjen, dvs attt man pratar med varandra om vad som händer och om det som känns jobbigt. Så vårt råd är att du prata med din mamma om att du mår dåligt av att hon är sjuk. Det är också viktigt att få information så man vet vad som händer. Be därför din mamma att berätta för dig vad som händer kring hennes sjukdom och behandling så att du får koll. 

Om din mamma har en läkare så kan du fråga henne om du får vara med vid nästa besök för att få veta lite mer om cancersjukdomen. Kanske finns det också tillgång till kurator.

Går du i skolan kanske ni har en kurator där som du kan prata med. Om du vill prata med någon annan som går igenom liknande situation som du kan du anmäla dig till vår vänförmedling Snacka.

Det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv och att du tar hand om dig. Ibland kan det kännas bra att prata med en kompis och/eller göra något tillsammans med kompisen eller någon/några som får dig att tänka på annat. 

Var rädd om dig.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2020-03-31