Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej!Jag är 16 år och spenderade hela mitt 2019 med min bror på sjukhuset då han fick cancer. Efter att han blev cancerfri fick jag reda på att min mamma hade fått cancer och får nu gå igenom samma sak. Men jag känns inte som samma person och det är väldigt irriterande ibland. Jag kan gå mellan att vara glad till helt borta från värkligheten. Är det här vanligt att ibland känna sig tom och nästan känslokall?Och är det normalt att ibland ha humörsvängningar men även dina bort från verkligheten där jag blickar tillbaka på det som hänt?

Svar

Hej!

Vi förstår att det är och har varit väldigt jobbigt i er familj under lång tid, då både din bror och din mamma drabbats av cancer! Skönt att din bror nu är frisk! Fortfarande lever ni dock i den ovisshet om framtiden som en cancersjukdom för med sig då din mamma nu är sjuk, vilket kan vara väldigt jobbigt. De allra flesta som får cancer blir idag friska igen. Men eftersom cancer är en allvarlig sjukdom påverkar den hela familjen psykiskt. Din mamma bär nu på den fysiska sjukdomen men hela familjen delar den psykiska belastning som sjukdomen för med sig. Det vill säga att alla i familjen kan drabbas av kris. Kris innebär att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Antagligen drabbades ni alla av kris då din bror blev sjuk och att ni drabbats av en ny kris nu när din mamma blev sjuk. Det är olika hur man reagerar och hanterar en kris. I din beskrivning av dig själv låter det som att ditt mående pendlar mycket, vilket är helt normalt när man är i kris. Här kan du läsa mer om kris .

Har du någon att prata med om hur du mår relaterat till att både din bror varit sjuk och att din mamma nu är sjuk? En del vill bara prata med sina vänner och känner att de får gott stöd av dem, medan andra vill ha professionellt stöd. Ofta kan man få stöd av en kurator på den klinik som den som är sjuk tillhör. Se här vem du kan vända dig till för att få kontakt där du bor . Om det inte finns någon person i vår kontaktlista just där du bor, får du gärna höra av dig till oss så ska vi försöka hjälpa dig att få kontakt med någon.Om du skulle vilja ha kontakt med någon ung som är i liknande situation som du rekommenderar vi att du skriver på vårt forum och/eller anmäler dig till vår vänförmedling Snacka .

Vänliga hälsningar

Nära Cancer