Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag är 15 år och min mamma gick bort i cancer för ca två månader sedan. Jag har försökt att leva som vanligt och försöka få vardagen som vanligt men det går inte. Varje kväll gråter jag och jag saknar henne mer än allt!! Jag har tappat alla intressen för allt och känner mig helt tom på dagarna. Vad ska jag göra??

Svar

Hej

När man förlorar någon nära och drabbas av sorg blir livet så annorlunda, precis som du beskriver.

Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och får utlopp för dina känslor. Det vill säga: är du ledsen- gråt, är du arg- få ut din ilska men se till att det inte skadar dig själv eller någon annan. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att vara glad när du känner dig glad, trots att du sörjer din mamma.

Att du har tappat lusten för dina intressen är naturligt eftersom du just nu sörjer men det betyder inte att du för alltid kommer att känna så som du känner nu. Att sörja tar tid. Sorg är en process som tar olika lång tid för de som drabbas men så småningom går sorgen över till en saknad. Saknaden kommer finnas kvar, men man brukar ha lättare att hantera den med tiden. Här kan du läsa mer om sorg. När sorgen inte är lika intensiv längre kommer du känna att du får intresse för saker igen.

Ofta känns det lättare om man har någon att dela sin sorg och saknad med. Har du någon i familjen eller nära vän som du kan prata med? I vissa städer finns stödgrupper för unga i sorg. Om det inte finns där du bor men du önskar kontakt med någon i liknande situation kan du anmäla dig till vår vänförmedling Snacka och skriva med andra i vårt forum.

Att prata om sina känslor är ofta ett bra sätt att bearbeta sin sorg med. En del tycker också att det känns bra att skriva ner sina tankar/känslor i ord och tycker det hjälper i sorgarbetet. Här kan du läsa om olika sätt att pysa ut det jobbiga.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer