Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min mamma har cancer och är trött hela tiden. Alla blir sura på varandra och allt bara är kaos hemma, jag vet inte vad jag ska göra för att slippa detta. Har ni några tips?

Svar

Hej!

Trötthet är en vanlig biverkan vid en cancerbehandling men också ett vanligt symtom vid en cancersjukdom. Ibland kan det vara svårt att förstå varför någon är så trött. Det kan skapa en frustration att allt inte är som vanligt, som i sin tur leder till konflikter. Oavsett om din mamma har en cancerbehandling eller inte så uppstår en trötthet pga cancersjukdomen. Det är därför viktigt att sänka kraven att allt inte kan vara som vanligt. Det kan vara så att din mamma behöver ha fler pauser och kanske inte kan vara med på alla aktiviteter. Det kan vara så att ni inte kanske kan ha lika städat som ni är vana vid eller att maten man lagar får vara enklare. Det viktigaste är att försöka förstå att din mamma påverkas av sjukdomen och att allt kanske inte kan vara som det var innan hon blev sjuk.

Men det är inte bara viktigt att ni förstår vad din mamma går igenom. Det är ju också viktigt att förstå vad hela familjen går igenom. Att helt plötsligt slitas från en vardag som man är van vid till att ha ett nytt liv med en sjuk mamma är inte heller helt enkelt. Det är även omtumlande för er som står bredvid. Din mamma bär på den fysiska sjukdomen, men den psykiska belastning som sjukdomen för med sig delar ni på. Därför hamnar hela familjen i kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Eftersom alla tänker att "det händer andra men inte mig" drabbas man därför av en kris när någon i familjen blivit sjuk. Och alla behöver få tid att bearbeta den krisen, oavsett om man är den som blivit sjuk eller den som står bredvid. Här kan du läsa mer om kris  och om att det är viktigt att ta hand om sig, även om man är den som står bredvid. Läs gärna även andra intressanta artiklar på Livet nära cancer. Med större förståelse och kunskap kanske ni lättare kan få en bättre harmoni i familjen. 

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer