Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, vi har precis fått reda på att min pappa har prostatacancer, den har spridit sig till skelettet och lymfkörtlarna. Han ska få bromsmedicin, en tablett dagligen och spruta vart 3e månad. Han mår ganska bra i övrigt men väldigt trött. Min fråga är, pga stor spridning, hur länge kan han leva med cancern och bromsmedicinen? Och kan bromsmedicinen ha andra effekter mer än att sakta ned spridningen? Tänker på hans trötthet, kommer han någonsin få tillbaka sin energi. Förstår att det är väldigt individuellt, men hoppas ändå på något positivt. Vänliga hälsningar, A.E

Svar

Hej!

Precis som du skriver är det väldigt individuellt och därför svårt att veta hur din pappa kommer att må framöver och hur länge medicinerna han står på kommer att fungera. 

I bästa fall kan han må bättre nu när han får medicin som förhoppningsvis trycker tillbaka cancern en del, kanske är en stor del av hans trötthet orsakad av själva cancersjukdomen, och då finns det stort hopp om att han faktiskt kommer att må bättre och bli piggare framöver när mediciner verkar. 

Sådana mediciner som han står på nu trycker ner nivåerna av de manliga könshormon som prostatacancer behöver för att växa, och hur bra det fungerar och hur länge det fungerar beror på hur känsliga cancercellerna är för den här behandlingen. Det händer ibland att behandlingen bara fungerar kort tid, ett par månader, men ofta är de här medicinerna mycket effektiva och kan fungera bra i flera år. Och när de fungerar bra brukar metastaserna minska.

Tyvärr har alla läkemedel biverkningar och just de här läkemedlen kan ibland göra att man blir just trött, men i din pappas fall låter det som att behandlingen precis startat och  då kan man som sagt var hoppas att det är cancersjukdomen som gör honom trött och att det blir bättre när medicinen ger effekt.

Här kan du läsa mer om cytostatikabehandling och prostatacancer.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer