PSA mäts med ett blodprov

PSA är ett ämne som kan mätas i blodet. Ett sådant blodprov används för att hitta prostatacancer, och kan följas vid behandling för att se om behandlingen fungerar. Hos äldre män kan prostatan växa och PSA stiga utan att det beror på cancer, det kallas godartad prostataförstoring. Cancer i prostatan känns inte. En förstorad prostata kan ge problem med att kissa, man måste kissa ofta och det är svårt att tömma blåsan. Genom att känna på prostatan och ta vävnadsprov kan läkarna skilja på prostatacancer och godartad prostataförstoring.

Operation eller strålning kan i vissa fall bota sjukdomen

Prostatacancer kan opereras bort om den inte spridit sig utanför prostatan. Man tar då bort hela prostatan. Läkarna som undersöker och opererar prostatan kallas urologer. Ibland använder urologen en robot till hjälp för att operera bort prostatan. Då blir det en titthålsoperation, det vill säga att man gör små hål, portar, genom huden och för in instrument och en kamera, så att man ser in i kroppen. En läkare står vid patienten, och en läkare styr roboten, som har sina instrument i portarna.

Flera sätt att ge strålbehandling

Det finns flera olika sätt att ge strålbehandling. Strålbehandlingen kan ges utifrån, från en strålapparat, med flera behandlingar under tre till sju veckors tid. För att kunna se prostatan och styra strålbehandlingen används guldmarkörer. Dessa sätts in i prostatan via en mycket tunn nål några veckor innan behandlingen.

Brachyterapi är strålbehandling som ges direkt i det sjuka området. Läkaren sätter in nålar i prostatan, och genom dem förs en strålkälla in. Med brachyterapi kan man ge höga doser strålning per gång. Det behövs då inte lika många behandlingar. Brachyterapi och yttre strålbehandling kan också kombineras.

Hormonell behandling bromsar cancer

Nästan all prostatacancer behöver testosteron för att växa. Med olika mediciner kan man minska testosteronet i kroppen, och då får cancern ingen näring. Det kallas hormonell behandling. Hormonell behandling kan också ges för att minska risken för återfall efter strålbehandling.

Om prostatacancer sprider sig sätter den sig oftast i skelettet, den bildar skelettmetastaser. Det kan göra ont. Prostatacancer som spridit sig i kroppen behandlas med hormonell medicinering, alltså genom att minska testosteronet i kroppen. Det finns flera olika sorters hormonell behandling. Cytostatika, som även kallas cellgifter, kan också bromsa och lindra sjukdomen. Cytostatika ges i perioder tillsammans med den hormonella behandlingen. Strålbehandling kan hjälpa mot smärta från skelettmetastaser. Prostatacancer som spridit sig i kroppen går inte att bota men man kan ofta ge bromsande behandling under flera år.