Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Jag är 30 år. Min mamma har i snart 10 månader levt med bröstcancer och metastaser i flera organ (lungor, lever, skelett). Jag har så många frågor. Jag börjar med det kanske viktigaste: Som anhörig som har en dålig relation till sin förälder, och inte litar på att få sanningsenlig ärlig information från henne, finns det något sätt att få reda på mer om hennes faktiska status, eller prognos på hur länge till hon kan tänkas leva? Jag antar att det är konfidentiell information och att jag därför endast kan få svar på sånt via henne eller med hennes kännedom och tillåtelse? Det skulle inte hon gå med på – så om det är så, finns det någon strategi ni rekommenderar för sorgehantering i en sån situation? Min mamma beter sig som att hon inte ska dö, men med en enkel googling är det ju tydligt att hon inte kommer kunna leva så länge till. Jag känner mig så förvirrad, delvis kanske gaslightad rentav (vilket förekom under min uppväxt), och vet inte vem jag ska lita på. Hon pratar som att den bromsmedicin hon tar, ska göra att hon kan leva på som vanligt. Prognosen, alltså om hon bara har några månader kvar eller om det kan bli flera år, påverkar hur jag vill relatera till henne framöver, och hur jag ska hantera min sorg (som blir liksom extra komplicerad av att hon och jag inte kan kommunicera med varann på ett bra sätt). Så detta känns viktigt för mig. Om hon kan ha lång tid kvar så är det hälsosammast för mig att fortsätta hålla henne på armlängds avstånd (det är så vår relation är, helt enkelt). Men om det är väldigt sannolikt att hon går bort kommande månaderna, då skulle jag kunna (och vilja, och orka) investera mig i det sista av den relationen och se till att pappa har stöd osv. Som det ser ut nu, så får jag inte den informationen, och då kommer jag behöva bete mig som att hon har långt kvar att leva (för att kunna hålla på mina hälsosamma gränser). Och då kommer sorgen bli desto större om hon går bort om två månader, och det visar sig att hon visste hela tiden att det var så pass nära. Så jäkla svårt!

Svar

Hej! 
Jag beklagar din svåra situation. 
För att svara på den enklare delen av din fråga, så nej, om din mamma inte önskar berätta om sin prognos så har sjukvården sekretess och får därför inte berätta något för dig. 
Vi som arbetar med cancer uppmuntrar våra patienter till att vara öppna och ärliga med sina nära om hur de mår, men det är alltid personen som är sjuk som bestämmer hur hen vill göra. 
Skulle det vara möjligt för dig att fråga din mamma om du får följa med på ett läkarbesök tillsammans med henne? Då finns ju möjligheten till att få mer information kring din mammas situation. 
 
Generellt sett är det svårt att säga hur länge en person med spridd cancer kan leva. En del lever med spridd cancer i många år, medan några lever i några månader - detta gör det svårt att svara på hur mycket tid du ska lägga på att vara med din mamma. Läs gärna mer på vår sida "Hur vet man att döden närmar sig?"
 
När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Sorg är känslan som ofta kommer när man förlorat något eller någon. Både kris och sorg är fullt naturliga reaktioner.
I ditt fall tänker jag att sorgen också kan vara över den relation som ni har, samt den här situationen som ni är i nu - det är viktigt att förstå att det här påverkar dig och viktigt att du tillåter dig själv att släppa ut din sorg. På vår sida "Vilken är din ventil" finns information om olika sätt att få utlopp för sina tankar och känslor. 
 
För att du ska kunna hantera situationen, och även relationen, på det sätt som blir bäst för dig så skulle jag rekommendera dig att kontakta den klinik där din mamma får behandling, och efterfråga om du kan få en kuratorskontakt där. Många kliniker erbjuder stöd till anhöriga. I annat fall kan du vända dig till din vårdcentral för att få en samtalskontakt där. 
 
Vänliga hälsningar
Nära Cancer