Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej jag har inte direkt någon vid liv just nu som har csncer, men någon nyligen dog utav det i min närhet. Det var fruktansvärt, fick hälsa på en sista gång på sjukhuset och säga farväl. Vet inte riktigt hur jag ska gå vidare då jag är mitt i en utbildning som är väldigt viktig för mig men kan ej fokusera. Hur gör jag för det ska bli lättare? Är tyvärr ej bra på att fråga om hjälp till nära och kära få jag är en kall person och visar ej känslor. Varit så i många år. Så finns de något sätt jag själv kan förebygga på att läka?

Svar

Hej!

Vi beklagar din förlust av en viktig person! När en viktig person dör påverkas man och hamnar i sorg. Du undrar hur du ska göra för att läka. För att läka behöver du ge dig själv utrymme till att känna och få utlopp för din känslor, så att du ger dig chansen att få bearbeta, vilket gör att du läker. Det finns tyvärr inga quick fix eller genvägar. För att få må bra måste du bearbeta. Du kan läsa mer om kris och sorg här.

Ett sätt att bearbeta kan vara att prata med andra som varit med om något liknande. Det kan man göra på vårt Forum men också genom att anmäla sig till vår vänförmedling Snacka, där man kan få direktkontakt med någon i liknande ålder och situation. Ett annat tips är att läsa andras berättelser om hur de hanterat sorgen. På Livet nära cancer kan du läsa berättelser samt lyssna på Radio Pysknappen, där skådespelaren Olof Wretling berättar om hur det var när hans pappa blev sjuk, hur det var när han dog och hur Olof fått hjälp att bearbeta sin sorg.

Du skriver att du går en utbildning. Om det är på universitet eller gymnasium brukar det finnas en studenthälsa att vända sig till. Du skriver att du inte brukar visa dina känslor för dina nära och kära. De som arbetar på studenthälsan är professionella och kan ta emot alla dina tankar och känslor samt har tystnadsplikt. Vi rekommenderar dig att kontakta dem, så att du kan få sätta ord på och få hjälp att bearbeta din sorg.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer