Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Jag är 21 år gammal. I somras så förlorade jag min flickvän i cancer (sarkom). Mitt liv känns meningslöst och tomt. Jag känner mig ensam. Inte för att jag inte har vänner eller föräldrar som jag kan prata med. Utan för att ingen kan sätta sig in i min situation. Min psykolog tipsade därför mig om denna sidan. Jag hade velat höra hur andra i min situation mår, och hur man går vidare.

Svar

Hej!

Vi beklagar verkligen förlusten av din flickvän! Vi förstår att det är en stor förlust och att det blir en stor sorg.

Har du hört talas om att man pratar om att sorgen är randig? För en vuxen person kan det liknas med en streckkod. Tänk dig att sorgen kom med kraft då din flickvän dog. Det blev ett tjockt svart streck i din streckkod. Livet känns mörkt, meningslöst och tomt. Och det måste få kännas så, då du behöver få utlopp för dina känslor för att få chansen att kunna få må bättre. Efter ett tag kommer ett smalt vitt streck in i koden. Det kan vara att man träffar en vän där man får ha roligt för en stund och vila från sorgen en stund. Sen kommer man in i sorgen igen och man har ett tjockt svart streck i streckkoden igen. När man zoomar ut och tittar på streckkoden ur ett livsperspektiv kan man se att du kommer få fler och fler tjocka vita streck i din kod ju längre tiden går. Du kommer med andra ord få må bra igen, trots att du alltid kommer känna sorg och saknad. Men sorgen kommer bli lättare att bära. Om man tittar på streckkoden längre fram i livet ser man att det är många tjocka vita streck, men att det kommer in tunna svarta streck ibland. De svarta kommer ex kunna komma när det är din flickväns födelsedag, hennes dödsdag eller någon annan viktig dag. Sorgen kommer också kunna komma med mer kraft någon gång emellanåt vilket skapar tjockare svarta streck, men över tid kommer det bli fler och fler vita tjocka streck i din kod än vad det är svarta.

Hoppas att den här liknelsen kan hjälpa dig i ditt sorgearbete! Vi rekommenderar dig också att läsa mer om kris och sorg här Läs också gärna andra unga personers berättelser om hur det varit för dem när de förlorat en viktig person och hur de kunnat leva vidare trots förlusten. Du hittar berättelserna på Att leva nära cancer (De berättelser som handlar om sorg ligger långt ner på sidan) Lyssna också gärna på skådespelaren Olof Wretlings Radio Pysknappen där han berättar om sin sorg efter sin pappa och hur han bearbetat sorgen.

Vi har en vänförmedling på Nära Cancer som heter Snacka där man kan få direktkontakt med andra i liknande situation. De flesta som anmäler sig där har en förälder eller ett syskon som är sjuk eller har dött. Därav har vi just nu ingen som nyligen har förlorat en partner att matcha dig med. Men du är varmt välkommen att anmäla dig där för att få kontakt med någon i liknande ålder. Även om det kan vara olika att förlora en förälder/syskon mot att förlora sin partner, kan det kännas skönt att prata med någon som också förlorat någon som var viktig för dem.

Annars rekommenderar vi dig att kolla med Ung Cancer för att se om de kan koppla ihop dig med någon annan ung som också förlorat sin partner.

Sköt om dig!
Vänliga hälsnignar

Nära Cancer