Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Fick precis reda på att min mamma har fått tjocktarmscaner. Blev jätte ledsen och chockad, hur ska jag kunna lugna ner mig istället för att jag ska gå och tänkte på att hon kanske inte överlever

Svar

Hej!

Vi förstår att du blir rädd och tänker att din mamma kanske inte överlever nu när hon fått en cancersjukdom. Det är naturligt att det blir så, eftersom de flesta vet att man kan dö av cancer. Men vi vill att du ska veta att de allra flesta som får cancer blir friska igen!! 

Trots att de allra flesta blir friska igen är viktigt att få tillåta sig att vara ledsen över den situation som ni har hamnat i. När någon i familjen blir sjuk är det en person som bär på sjukdomen, men hela familjen bär tillsammans den psykiska belastning som sjukdomen medför. Därför är det viktigt att du får tillåta dig att reagera. Här kan du läsa och kris och sorg och vikten av att få reagera.

Ett sätt att känna sig mer lugn är att se till att du får all information som du behöver gällande din mammas sjukdom och behandlingar. Man har i studier sett att öppen kommunikation i familjen kring det hela är den viktigaste skyddsfaktorn. Så tala om för din mamma att du vill veta vad som händer med henne, veta när hon fått provsvar osv. Det brukar då vara lättare som närstående att veta vad man har att förhålla sig till. 

Här på Nära Cancer kan du få information om sjukdomar och behandling. Du kan också se på film om vad cancer är, hur det uppstår och hur man kan behandla sjukdomen och läsa en mängd artiklar på Livet nära cancer Hoppas att dessa delar kan hjälpa dig att känna dig trygg i situationen!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer