Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Min mamma insjuknade i ögonmelanom hösten 2021 och förlorade sitt ena öga kort efter sitt cancerbesked. Nu har dom hittills inte hittat några metastaser i levern eller lungorna, men hon lever med 50% chans att hon kommer bli sjuk igen. Jag är 23 och det här gör mig knäpp. Jag är jätterädd och orolig varje dag över att det ska hända henne eller min pappa någonting. Eller mig själv. Jag har utvecklat tung hälsoångest som stör mig varje dag. Jag får ångest både av att träffa och inte träffa mina föräldrar, och jag vet inte hur jag ska kunna slappna av i att allt kanske kommer bli dåligt igen. Det är jättesvårt att leva med och jag är rädd och orolig hela tiden. Finns det nånting jag kan göra?

Svar

Hej!

När någon man står nära drabbas av cancer är det inte ovanligt att hela tillvaron vänds upp och ner. Det är inte bara den som blir sjuk som kan hamna i en kris utan hela familjen kan drabbas. Definitionen av kris är att tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstår den situation som man har hamntat i. Man kan också drabbas av sorg, trots att ingen har dött. Sorg betyder förlust av något slag. Sorgen kan då vara ex känsla av förlust på tilltro till livet. Det låter som att du drabbats av både kris och sorg. Krisen och sorgen kommer gå över, men det kan ta tid. Ge dig själv utrymme för att känna och att sörja din situation. Så småning om kommer du då våga tro på livet igen. Du kan läsa mer om kris och sorg här. Läs också "Ta hand om dig".

Att du fått ångest är inte så konstigt. Kroppen reagerar på att ni i er familj blivit drabbade av något som ni inte viller skulle hända er. Att din mamma fick cancer. Innan har säkert känslan varit "det händer andra men inte mig/oss". Nu när ni blev drabbade, känner din kropp att den behöver vara på sin vakt, varpå man kan få ångest. Ångest är inte farligt. Här kan du läsa mer om ångest.

Många människor mår bättre av att prata med andra. Har du provat att prata med en kurator eller psykolog? Detta kan ordnas via sin vårdcentral. Ibland kan man också få prata med en kurator på den klinik som den som blivit sjuk tillhör.

Det finns även andra organisationer som man kan kontakta om man inte vill söka hjälp via sin vårdcentral, om man tex vill vara anonym. Vi har även en vänförmedling som heter Snacka dit du kan vända dig om du vill prata med andra unga som står nära någon som har fått cancer. Vissa mår bra av att få skriva av sig och skriva med andra i forumet . Under rubriken Prata med någon kan du hitta flera kontaktvägar, så du kan välja vad som passar dig. 

Ibland kan det fungera att läsa böcker om vad andra gått igenom. Boken ” Varje dag räknas – livet efter cancer” är en blandning av olika historier från patienter och även lite information och råd från sjukvårdspersonal. Boken beskrivs som lättläst, färgrik och inger hopp. Kanske den kan vara något för dig? 

 

Hoppas du hittar den hjälp som du behöver. 

Hälsningar 

Nära Cancer