Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

En nära vän har drabbats av återfall. Han har leukemi. Han har inte berättat det till många än. Jag har inte någon som kan förstå min oro. Det känns jobbigt att veta att han behöver gå igenom det igen så kort efter att behandlingen var klar. Jag är orolig men vill visa att jag kan lyssna på honom om han bara vill att någon ska finnas där. Vad kan man göra för att visa att man bryr sig?

Svar

Hej!

Så tråkigt att höra att din vän fått ett återfall, men så fint att höra att du gärna vill finnas där när han behöver. Ett bra sätt att visa att man bryr sig är just att finnas nära, att ringa eller skicka meddelanden och fråga hur han har det, om han behöver något, eller om han vill ses. Ibland kan det bästa stödet vara att lyssna och prata om sjukdomen, och ibland kan det vara det motsatta – att prata om ”vanliga saker” som inte alls har med sjukdomen att göra. Låt din väns behov få styra!

Glöm inte bort att det också är viktigt att du tar hand om dig själv, eftersom du som närstående också drabbas när någon nära blir sjuk. Titta gärna på våra länkar för lite tips på hur du kan göra just det: 

Vilken är din ventil? (naracancer.se)  Ta hand om dig! (naracancer.se)  

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer