Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag har precis fått ett besked att min pappa fått lever cancer. Fick första beskedet för 2 veckor sedan, och vi har nu väntat på en biopsi. Idag kom den. Det visar sig vara metastaser och cellgifter börjar på måndag. Min mamma fick cancer när jag var 9år, och lever än idag med det. Känslan av att jag ska förlora dom båda växte från en dag till en annan. Nu känns allt så verkligt, och jag har panik hela tiden. Vad kan jag göra. Är rädd att jag inte kan klara av jobbet. Kan man sjukskriva sig, för vet inte om jag orkar ta in mer. Tacksam på hjälp.

Svar

Hej!

Vi förstår att det är tungt att få besked om att även din pappa drabbats av cancer!

När någon nära får ett cancerbesked, drabbas man oftast av en kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Trots att din mamma haft cancer länge så hamnar ni ändå i en ny situation att hantera, nu när även din pappa blivit sjuk, varpå en ny kris är ett faktum. Det är också vanligt att känna sorg i ett sådant här läge. Sorg betyder förlust av något slag. Av det du skriver låter det som att du kanske förlorat lite av din tro på framtiden. Det är vanligt att det blir så när någon nära blivit sjuk.  Här kan du läsa mer om kris och sorg.

Det är jätteviktigt att du tillåter dig att få känna och uttrycka de känslor du nu har. På många ställen har anhöriga möjlighet att få stöd av ex en kurator på den vårdenhet som den sjuke tillhör. Finns den möjligheten för dig på din pappas klinik?

När en person är så allvarligt sjuk så att det finns fara för hens liv finns möjlighet för närstående att vara hemma från jobbet för att vara med den sjuke genom att få närståenepenning. I texten Kan jag vara ledig från skolan eller jobbet för att ta hand om min sjuka förälder/syskon? kan du läsa mer om det.

Vi tror dock inte att din pappa bedöms vara så allvarligt sjuk i nuläget. Om du inte orkar jobba nu, relaterat till den kris du drabbats av, råder vi dig kontakta en läkare på din vårdcentral.

Sköt om dig!

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer