Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag är en tjej vid 16 års åldern som fyller 17 i år. För ungefär 2 år sedan förlorade jag min mamma i cancer. Jag har lärt mig att leva med tanken om att hon inte finns men fortfarande finns med mig men jag känner mig otroligt tom. Har noll livslust och mår psykiskt dåligt. Är en tjej som inte vågar prata med någon om det och kan ABSOLUT inte visa känslor, framförallt gråta ut. Ligger nätter och gråter ut allt jag hållit inom mig under dagen. Jag har tack och lov folk runtomkring mig såsom vuxna, vänner och familj som jag alltid kan vända mig till men mitt främsta problem är att jag inte kan visa känslor. Håller allt inom mig eftersom att det känns som att jag är den enda som förstår sig på mig. På senaste tiden har jag mått som allra sämst.

Svar

Hej!

Vi beklagar att du förlorat din mamma.

När man förlorat en person som stått en nära kan man drabbas av kris och sorg. När man är i en kris eller sorg kan bland annat känslan av ensamhet uppstå. Att hamna i kris och sorg är helt normalt att hamna i. Här kan du läsa mer om kris och sorg.

Det är bra att du känner att du har personer du kan vända dig till. Du skriver däremot att du har svårt att prata med andra människor om hur du mår, eftersom det känns som att du är den enda som förstår sig på dig. Det är en normal känsla att känna i denna situation. Men att du bär mycket inom dig själv låter tungt.

Det kan möjligtvis vara skönt att få prata med någon som vet hur det är. Snacka är en vänförmedling där du som är mellan 13-30 år och står nära någon som har cancer, eller saknar någon som har dött av sjukdomen, kan få kontakt med någon som befinner sig i en liknande situation. Här kan du läsa mer om vänförmedlingen Snacka. 

Om du tycker att det känns jobbigt och svårt att prata med dem i din närhet om hur du känner, finns det också möjlighet att prata med kurator. På exempelvis BRIS kan du som är upp till 18 år chatta anonymt eller prata i telefon med en kurator. Här hittar du kontaktuppgifter till BRIS samt andra nummer som kan vara bra att ha om du vill prata med någon. 

Många tycker även att det är skönt att sätta ord på sina egna tankar genom att skriva ner det man tänker, exempelvis i en dagbok eller i anteckningar på mobilen. Förhoppningsvis kan det fungera som en ventil där det jobbiga får pysa ut. Här kan du läsa mer om det. 

Ta hand om dig!

Med vänlig hälsning 

Nära cancer