Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Har just fått reda på att min syster har någon form av cancer med metastaser på levern där man inte funnit primärtumören. Hon har gömt sig för mig och min mamma och jag har enbart kontakt med hennes man. Men han ger mig olika svar varje gång även om ingen ny information har getts till dem. Han använder ord som inte går ihop och han vet inte vad metastaser är så det gör att jag är helt ifrån mig och att jag inte får rätt svar. Känns som om jag gissar om allt och kan även inte hjälpa mamma som vill veta. Har frågat vilken medicin hon får och vad den heter, vilken diet som är bäst och vilken diagnos hon har. Men jag har ingen att fråga. Hur ska jag göra

Svar

Hej!

När någon får cancer påverkas den personen men också människor i personens närhet som ex familj och vänner. En person bär på sjukdomen, men alla delar på den psykiska belastning som sjukdomen innebär. Det finns ingen som vill få ett cancerbesked. Därför drabbas man av kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Det låter som att både din syster, hennes man, din mamma och du drabbats av kris, men att ni hanterar den på olika sätt. På grund av att alla människor har olika personligheter och erfarenheter, reagerar vi på olika sätt då vi drabbas av kris. En del människor vill vara med andra hela tiden, medan någon annan helt drar sig undan. Det är vanligt att känna oro och ångest, men en del känner bara en total känslomässig tomhet. Din syster verkar ha behov av att vara för sig själv nu, vilket är fullt naturligt. Att hennes man ger olika besked till er kan dels bero på okunskap i området, men också på att han haft svårt att ta till sig den information de fått eftersom han hamnat i kris.

Jag förstår att det är frustrerande att inte få den information som du behöver, vilket skulle hjälpa dig i din krisbearbetning. Det låter dock som att det inte gått så lång tid sedan din syster fick sin diagnos, varpå du kanske får ge henne och hennes man några dagar till att själva landa i beskedet. Men för de flesta som drabbats brukar det kännas gott om nära personer forstätter höra av sig, även om de inte alltid orkar svara. Så småningom hoppas jag att din syster svarar dig och att du kan få svar på alla dina frågor, vilket kan hjälpa dig att komma vidare i din egen kris kring hennes sjukdom.

Här kan du läsa mer om kris

Du funderar över vilken diet som är bäst. Det skrivs ofta om sådant i ex kvällspressen. Men tyvärr finns det ingen diet som kan bota cancer. Läs mer om Cancer och livsstil här.

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer