Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Mina bonusars mamma dog i cancer under helgen innan jul efter 2 års kämpande. Barnen är 13 och 14 år. Kan ni hjälpa till med tips på olika sätt att minnas mamma och liksom ha henne så nära det går. Svårt att förklara vad jag är ute efter. Jag har ordnat bilder, hämtat mammas tröjor som doftar henne, dom ska få fylla julgranskulor med hennes favoritgrejer, vi pratar om alla möjliga olika minnen, vi kramas, pratar, sitter tysta, ska försöka få fram hennes röst via filmer mm. Jag skulle vilja ha massor av tips på praktiska vis man kan minnas mamma i vardagen. Vi är mitt i början av sorgen när det precis hänt, dom hann säga hejdå och allt som dom ville, men det gick fort i slutet. Dom är som i chock fortfarande och jag vet inte vad som är rätt just nu. Hälsn Emelie

Svar

Hej Emelie!

Först vill vi beklaga förlusten av din partner och dina bonusbarns mamma!

Så fint att du mitt i det hela tänker in barnens förlust och deras perspektiv och skriver dina frågor här. Det låter som att du verkligen tänkt till i det hela. Du skriver att barnen är som i chock. Och det kan stämma, då chock kan sitta i upp till en vecka efter en traumatisk händelse. När någon dör efter lång tids sjukdom, kan det också bli en slags lättnad då inget värre nu kan hända. Man kanske har gått under lång tid och oroat sig för att personen ska dö, och när hen väl har gjort det kan denna "lättnad" komma. Kanske är det den som dina bonusbarn känner? Det är i så fall helt normalt.

Så bra att du tänker på att fortsätta ha deras mamma så nära som möjligt, både för deras skull men också för din skull. Det underlättar sorgen. Många barn som förlorar sin förälder under uppväxten, har som en av sina största rädslor att förlora de minnen de har av sin förälder. Så det är toppenbra att du redan tänkt på det! 

Fortsätt prata om barnens mamma i vardagen, inte bara nu utan under hela uppväxten. Lyft in henne naturligt i samtalen genom att säga "vet ni vad mamma sa en gång...", "det här hade mamma gillat", "vad tror ni mamma hade sagt om.." osv. Något som barnen förlorat är möjligheten att fråga sin mamma om saker när de kommer till nya faser i livet. Där kan de behöva få hjälp av dig och andra runt omkring som kände henne väl, under lång tid framöver. 

Barnen kan få en större blid av sin mamma genom att ni ber människor i er närhet skriva ner lappar eller brev där de berättar om episoder som de minns tillsammans med barnens mamma. Kanske inte att de behöver de där breven just nu, men det är fint att ha när de blir äldre för att skapa en större bild av sin mamma.

Du nämner att du fixat bilder, hämtat tröjor som luktar mamma osv. Superbra! När saknaden är stor kan man lägga en kudde inuti ex mammas tröja och krama den. Efter ett tag kanske inte tröjan luktar mamma längre. Då kan det hjälpa att ex spraya mammas parfym på tröjan, så att den fortsätter lukta mamma, vilket kan ge tröst. Ett annat tips är att trycka ett eller flera fotografier på ett örngott som får vara en "mammakudde" att krama när saknaden är stor.

Man kan också göra minneslådor av ex en skokartong som man kan klä med fint papper och andra dekorationer. I lådan kan man lägga fotografier, mammas parfym, brev och andra små saker som hör ihop med mamma, att ta fram när man behöver, få känna sig lite extra nära mamma för en stund. Ett annat sätt att behålla minnen kan vara genom att göra minnesburkar. Man färgar då salt i olika färger, där varje färg symboliserar ett speciellt minne. På vår sida Material och verktyg hittar du istruktion för hur man kan göra dem. Där hittar du också en länk till boken "Jag minns dig" i vilken man kan svara på frågor och samla minnen kring den man saknar.

Vi har sidor på Nära Cancer som vänder sig till dig och andra vuxna som vill Stötta unga närstående. Vi har också sidor som vänder sig till dina bonusbarn - där de kan möta andra som varit med om något liknande som de själva har. De kan exempelvis få direktkontakt med någon annan ung genom vår vänförmedling Snacka, skriva med andra unga i vårt forum och läsa andras berättelser på Livet nära cancer och på vår Instagram. Vi vet inte om de någonsin varit på en begravning tidigare. Här finns lite information riktad till dem kring hur man kan kan tänka kring det.

Varma hälsningar 

Nära Cancer