Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, min mamma gick bort i cancer för strax två år sedan. Jag saknar henne mer än något annat nu, mer än jag någonsin har gjort. Vet inte varför jag saknar henne mer nu än när hon precis dog. Jag kan inte sova på nätterna och jag har svårt med tystnad på kvällarna, börjar alltid tänka på henne då. Det gör ont och jag vet inte vad jag ska göra.

Svar

Hej!

Det är inte alls ovanligt att man inte känner jättestor sorg när någon precis har dött. Om någon varit väldigt sjuk, haft ont osv innan hen dog kan det för vissa närstående till och med kännas som en lättnad när den sjuke dör. Lättnad både för att den som har dött som nu slipper kämpa och lida, men också lättnad för sig själv som också levt under tung press under sjukdomsperioden. Det kan kännas skönt att livet inte längre hela tiden handlar om oro för sjukdom och död och andra saker kan på ett annat sätt få plats i livet igen. Kan du känna igen dig i det?

Men sorgen kommer någon gång i kapp när man förlorat en viktig person. Man brukar prata om att sorgen är randig. Som en bild av det kan du tänka dig en streckkod som har svarta och vita streck. En del är tjocka och en del streck är tunna. Tänk dig att din mamma dog och att du då fick ett tunnt svart streck i din streckkod, då jag antar att du kände dig ledsen då. Sen rullade livet på och du kanske fick ett tjockt vitt streck där livet kändes helt ok. Kanske att det kom in något tunnt svart streck emellanåt då sorgen gjorde sig påmind. Det som hänt nu är att du kommit in i ett tjockt svart streck. Sorgen och saknaden är supertydlig. Det är viktigt att du nu lyssnar in dig själv och tillåter dig att sörja. Tillåt dig själv att gråta, vara arg eller känna andra känslor som kommer. Du behöver få släppa ut dem. Du kanske behöver få kolla på kort eller filmer på din mamma eller bära hennes kläder och lukta på hennes parfym för att känna dig nära henne. 

Du skriver att det är svårt med tystanden på kvällarna. Det är vanligt. Det är ofta sorg och kris kommer upp till ytan på kvällarna precis när man ska sova. Särskilt om man trycker bort sina känslor under dagarna. Så vårt råd till dig är att du försöker att inte trycka bort dina tankar och känslor på dagarna utan försöker släppa ut dem, så kan det bli lättare på kvällarna och nätterna. Ge dig själv möjlighet till att sörja genom ex ta en promenad i skogen utan att du har några lurar i öronen och låta tankarna vandra fritt. 

Vi förstår att det gör ont och att du saknar henne! Men det kommer inte alltid känns så här starkt som det gör nu. Sorgen är som sagt randig och just nu är du inne i ett tjockt svart streck. Ta vara på den tiden och tillåt dig sörja. Snart kommer du in i ett vitt streck. Kanske ett tunnt eller kanske ett tjockt. Det är svårt att veta vilket. Men oavsett så kommer sorgen bölja lite fram och tillbaka. Du kommer alltid att bära med dig din sorg men den kommer bli lättare att bära med tiden. Om du tittar på din sorge-streckkod över ett livsperspektiv kommer du se att det kommer vara mer tjocka svarta streck nu och att ju mer tiden går så kommer det fler och fler vita streck och sorgen kommer kännas lättare att bära. 

Här kan du läsa mer om sorg och vi rekommenderar dig att lyssna på Radio Pysknappen med skådespelaren Olof Wretling som berättar i 5 avsnitt om hur det blev för honom när hans pappa blev sjuk och dog av cancer när Olof var ung vuxen. Hans sorgereaktion kom inte heller på en gång utan kom senare. Lyssna och se hur han gjorde för att hantera sorgen. Du kan också läsa om hur bloggaren Underbara Clara hanterat sorgen efter sin mamma.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer