Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej min pappa gick bort i cancer när jag var liten och nu har min mamma fått de. Jag är ledsen ofta och tänker väldigt hemska och jobbiga tankar. Vad ska jag göra?

Svar

Hej!

Vi förstår att du mår dåligt och tänker jobbiga tankar när din pappa dött av cancer och din mamma nu också fått cancer. Troligtvis blir du orolig att även förlora din mamma. Något som du då behöver tänka på är att de allra flesta som får cancer blir friska igen! Även om din mamma skulle ha cancer på samma ställe i kroppen som din pappa hade behöver utgången inte bli lika. Det är många faktorer som avgör hur det går när någon fått cancer. Bland annat spelar det roll vilken sorts cancer det är, om den hunnit sprida sig eller inte, om det går att operera eller ge annan behandling mm. 

När en/flera familjemedlemmar eller nära släktingar drabbats av cancer är det många som blir oroliga för att själva ha ökad risk att få cancer. Är det så för dig? Det kan i så fall vara bra att veta att det bara är 10 procent av all cancer som är ärftlig. Bara för att dina föräldrar fått cancer behöver det alltså inte betyda att du kommer få cancer. Du kan läsa mer om ärftlighet här.

När någon närstående får cancer hamnar de flesta i kris. Kris betyder att ens tidigare erfarentheter och kunskaper inte räcker till för att hantera den situation man har hamnat i. Något som alltid är viktigt men som blir extra viktigt i kris, är att du får utlopp för dina känslor och inte "håller ihop dig". Om du är ex ledsen och arg är det viktigt att du får vara det. Ett tips kan vara att tillåta sig att prata om det och gråta tillsammans med en vän eller få utlopp för ilskan genom att slå på en boxningssäck. Alla reagerar olika och har olika sätt att hantera det jobbiga på. Det är viktigt att du hittar ditt sätt att pysa ut det jobbiga. Här kan du få fler tips på hur du kan ta hand om dig.

Ibland kan man som anhörig få kontakt med en kurator på den klinik som den sjuke tillhör. Kanske att det skulle kännas bra för dig? Annars kan du få hjälp på elev- eller studenthälsan om du går i skola eller universitet. För en del känns det bra att prata med andra unga som befinner sig i liknande situation. På Nära Cancer finns ett Forum där man kan skriva med andra unga samt vänförmedlingen Snacka där man kan få direktkontatk med andra unga i liknande situation. 

Sköt om dig!

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer