Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag är snart 25 år och fick nyligen reda på att min mamma har cancer och med största sannolikhet kommer att dö inom en snar framtid. Jag tror inte att jag hanterar situationen särskilt bra (för mig själv och mitt eget psyke - tillsammans i familjen tycker jag att vi gör det bra) men jag har ingen aning om vart jag kan vända mig för hjälp. Hittade denna sida och hoppas att jag kan få svar här om vart jag kan vända mig för att eventuellt börja träffa en kurator/terapeut/psykolog för att bearbeta situationen både nu och efteråt. (Stockholm)

Svar

Hej!

Att få ett sådant besked gällande någon som står en nära är oftast väldigt jobbigt. Både du och resten av familjen har hamnat i sorg. Ofta tänker man att sorg bara kommer när någon har dött, men sorg betyder "förlust av något slag" och kommer även vid andra tillfällen i livet, som ex när man får veta att någon är svårt sjuk. Förlusten kan då ex vara att den framtid man tidigare sett som självklar inte längre finns på det sättet. Här kan du läsa mer om kris och sorg. Det är viktigt att du i det här läget tar hand om dig och inte bara tänker på vad din mamma behöver utan även på vad du själv behöver.

Ofta kan man som närstående få kontakt med ex en kurator på den klinik som den sjuke vårdas på. Så vårt första tips är att du vänder dig till din mammas klinik och hör efter om den möjligheten finns. Under Kontakt där du bor kan du hitta våra kontaktpersoner i Stockholm. Kontakta gärna någon av dem för att få hjälp att bli lotsad vidare.

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2020-04-27