Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Mitt namn är Cornelia och har precis fått reda på att min pappa har blod cancer leukemi. Min lillebror bor i Irland och min mamma är sjuk (parkinsons sjukdom) och bor på boende vilket betyder att jag är den enda nära som kan ge pappa fullt stöd vilket jag vill göra, men jag jobbar heltid på skola och vistas i den miljön dagligen där de är bakterier och sjukdom. Jag vetinte hur jag ska formulera mig men jag undrar bara vad jag ska göra, hur ska jag kunna ge fullt stöd till min pappa när jag vistas i denna miljö hela tiden? (Eftersom att han nu tillhör riskgruppen och kommer att få dåligt immunförsvar när han börjar cellgiftsbehandlingen på måndag). Kommer jag kunna ge pappa stöd och träffa honom trots att jag jobbar i denna miljön? (Så länge jag själv är frisk). Tack på förhand! Hälsningar från Cornelia

Svar

Hej Cornelia!

 

Tack för att du delar med dig av din situation och funderingar.

Beklagar att det känns som att du står där "ensam" som stöd åt din pappa.

 

Här på Nära cancer sidan kan du komma i kontakt med andra som är närstående till någon med cancersjukdom, och som kanske kan ge stöd och vägledning. Det hittar du här på vårt forum.

 

Vad gäller din oro att inte kunnas finnas där som stöd åt din pappa med anledning av ditt arbete och din pappas nedsatta immunförsvar under behandling, så tror vi att du kan finnas där som ett bra och tryggt stöd i alla fall.

Din pappas immunförsvar och påverkan på immunförsvaret har mycket att göra med vilken typ av leukemi det är, samtidigt som vilken typ av behandling det rör sig om. Läs mer om sjukdomen Leukemi och olika typer av Leukemi.

Det finns som sagt olika sorters behandlingar för denna sorts sjukdom. Här kan du hitta lite allmän fakta om cytostatika behandling

För att med säkerhet veta hur din pappas immunförsvar kommer att reagera och vilka i så fall restriktioner det kommer att ge, är det bäst att prata med ansvarig läkare, behandlande sjuksköterska eller kontaktsjuksköterska så du får ett säkert svar. 

 

Ett bra stöd kan man även ge utan att finnas där fysiskt för din pappa. Man kan nå varandra via exempelvis dator eller mobil med olika funktioner såsom mail, sociala medier eller andra möjligheter. Sedan brukar man i dagens vårdsamhälle få använda sig av sina mobiltelefoner på de flesta sjukhus och på de flesta behandlingsenheter.

 

Ta hand om dig och glöm inte bort dig själv!

 

Vänliga hälsningar:

 

Nära Cancer