Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min bästa vän, en extra lärare i skolan som är som min mamma, är snart 39 år och hade "diskbråck" innan julen, trodde hon. Nu har det kommit fram att hon har fått tillbaka en tumör i magen som nu är cancer. Hon har börjat gå på cellgiftsbehandling men har ännu inte tappat hår. Vad ska jag förvänta mig? Hur kommer hon må och när tappar hon hår? Hur stor är risken att det sprider sig osv? Kommer hon klara sig? Heartbroken tonåring här

Svar

Hej!

 

Vi förstår att det är jättejobbigt för dig att din vän har fått cancer! 

Det är olika hur man mår av en cellgiftsbehandling, eller cytostatikabehandling som det också kallas. Det finns en mängd olika cytostatika. Beroende på vad det är för typ av cancer som ska behandlas ges den cytostatika som passar för att behandla just den cancerformen. Alla tappar inte håret av cytostatika, då det beror på vilken typ av behandling de får. Det är väldigt olika hur en person mår av att få cytostatikabehandling. En del mår exempelvis illa, en del får ont i kroppen, en del blir trötta och en del mår precis som vanligt. Du kan lära dig mer om cancer och cancerbehandling genom att titta på våra filmer med Eva Funck Så funkar cancer och vår film Vad är egentligen cancer.

Eftersom vi inte vet vad det är för typ av cancer som din vän har, om man har opererat, om tumören i magen är en metastas från en cancer som börjat någon annanstans osv är det svårt att svara på hur stor risken är att cancern sprider sig eller inte och om hon kommer klara sig. Dock vet vi att de allra flesta idag blir friska från sin cancer så vi hoppas att din vän blir det!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-01-19