Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej!Min mamma dog i cancer den sista oktober i höstas efter att endast varit sjuk i oktober. Jag pluggar och träffar vänner men känner mig så otroligt ledsen. Jag vet att det står att det här är för frågor angående människor som är sjuka i cancer men jag undrar om sorgen. Hur ska jag någonsin kunna bli av med den här sorgen när min mamma aldrig kommer tillbaka? Alla säger att det bara tar tid men jag känner att det blivit värre med tiden. Vet att det inte finns mycket ni kan svara på detta. Men tänkte skriva ändå.Tack./Marie

Svar

Hej Marie! 

 

Vad bra att du hör av dig till oss på Nära Cancer! Självklart så är ni som förlorat någon i cancer också välkomna att ställa era frågor här!

 

Det låter jättejobbigt att din mamma dog så snabbt efter att ni fått reda på att hon var sjuk! När någon vi tycker om och som står oss nära dör drabbas vi av sorg. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorgen och saknaden kommer finnas med dig under lång tid men den kommer kunna kännas olika starkt under olika dagar eller perioder. En del personer pratar om "Sorgeåret". Det innebär inte att det tar ett år att sörja och att man sedan är färdig med det, att det har gått över och att man inte saknar personen som dött längre. Det innebär att det är det första året efter att en älskad person dött, och att man ska vara med om allt första gången utan den personen. Tex så ska man fira jul, midsommar och födelsedagar för första gången utan den personen.

 

Du skriver att sorgen blivit värre med tiden. Det kan vara så att sorgen inte var som störst alldeles efter att din mamma dött utan att den är som störst nu när du fått lite perspektiv. Det är helt normalt. Det är vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner sig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder.  Man kan likna sorg vid en jättestor streckkod (du vet en sådan som finns på varor från affären). När en älskad person dör kommer man i sorg och det blir tjocka svarta streck i början "streckkoden". Allt känns tungt. Efter ett tag kan man ändå se några ljuspunkter i tillvaron varpå det kommer det några tunna ljusa streck. Sen kommer kanske sorgen med kraft ex vid en högtidsdag och det blir ett tjockt svart streck igen i "streckkoden" osv. Om man ser det ur ett livsperspektiv så kan man se att sorgen/saknaden kan finnas kvar men ju mer tiden går så blir det fler och fler tjocka vita streck och några få tunna svarta.

 

Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar.

 

För att få bearbeta sorgen är det viktigt att man hittar sin egen "pysknapp" där man får släppa ut de jobbiga känslor man bär på. Läs mer om pysknappar här. Vi rekommenderar dig också att läsa artikeln om bloggaren Underbara-Claras sorg och lyssna på skådespelaren Olof Wretlings radioprogram.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2017-07-03