Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag är 25 år och för en vecka sedan vick vi reda på att min lillebror har fått en hjärntumör. Jag är så ledsen för hans skull och har svårt att sova efter beskedet. När jag väl sover drömmer jag mardrömmar och på dagarna har jag svårt att koncentrera mig på jobbet. Är det vanligt att man som närstående reagerar så som jag gör?

Svar

Hej!

När en person blir sjuk är det inte bara den personen som drabbas, utan det påverkar alla människor i personens närhet. Det är din bror som bär på den fysiska sjukdomen, men den psykologiska belastning som sjukdomen innebär delar ni på tillsammans. Alla hamnar ni i kris. Kris betyder att tidigare kunskap och erfarenheter inte räcker till för att hantera den situation man hamnat i. Man kan också anta att ni hamnat i en typ av sorg. Sorg betyder förlust av något slag, och kan komma exempelvis när någon blivit sjuk. Du kan läsa mer om kris och sorg här.

Att du sover dåligt är en vanlig reaktion när man hamnat i kris eller sorg. Alla vi människor föds med en osynlig försvarsmur som heter "det händer andra men inte mig". När nu din bror blivit sjuk har din mur gått sönder. Du har fått märka att saker kan hända er också. Därför har kroppen gått in i "förhöjd vaksamhet". Den tänker att du behöver vara på din vakt, vilket gör att du nu ex hör kylkåpet knäppa på natten eller tåget köra förbi, trots att du annars brukar sova dig igenom de ljuden.

Att få det svårt att koncentrera sig är också en vanlig reaktion när man drabbats av kris eller sorg. Det är som att kroppen har det nog med att ta hand om krisen och att allt fokus behöver läggas där istället för att koncentrera sig ex på ett arbete. Detta är fullt normalt! Både koncentrationsförmågan och sömnen kommer komma tillbaka när du tillåter dig att reagera och bearbeta den kris/sorg som du hamnat i. Om du får långvariga problem med sömnen kan man under en kort period få ex insomningstabletter som hjälp. Kontakta i så fall din vårdcentral.

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer