Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min 47 åriga mamma har cancer i levern och i tarmarna. Hon har genomgått två operationer och just nu ligger hon inne på lasarettet efter den andra operationen. Jag har tagit väldigt stort ansvar hemma nu när mamma har varit sjuk då min pappa och bror har varit mest ledsna och tagit detta vad det känns som mycket hårdare än mig. Jag har liksom inte vågat visa att jag också har varit ledsen för att det känns som att någon måste iaf vara stark och hjälpa alla andra. Men ibland kan det kännas som att det bara blir för mycket men samtidigt förstår jag att det är viktigt att man hjälper till i ett hem där en cancersjuk person bor. Har ni något tips på hur jag ska gå till väga?

Svar

Hej!

När någon blir sjuk i familjen är det en person som bär på den fysiska sjukdomen men hela famijen bär tillsammans på den psykiska belastning som sjukdomen medför. Därför är det också viktigt att alla i familjen får möjlighet att få utlopp för sina känslor. Av det du skriver låter det som att du tänker att de andra har det värre än vad du har det och att du därför håller tillbaka dina egna känslor. Stämmer det? Du skriver att någon måste vara stark och hjälpa alla andra, vilket vi fårstår blir jättetungt för dig då det på så vis bara ges utrymme för de andra i familjen att reagera. Du behöver också få släppa ut dina känslor, för att få en chans att bearbeta det som händer!

Vi tänker att det är viktigt att du pratar med familjen om att du också är ledsen och lyfter fram dina behov, så det inte bara är de andras behov som får styra. Ni alla har ju drabbats av en kris och det är viktigt att ni alla får chans att bearbeta den. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Alla människor vet att cancer finns, men det är sådant som "drabbar andra men inte oss". När man själv eller någon i familjen blir drabbad går det därför inte att undvika krisen man hamnar i. Man drabbas ofta också av sorg. Sorg betyder förlust av något slag och kommmer inte bara när man har förlorat någon. Sorgen som kan finnas nu kan bero på känslan av förlust på framtiden etc. Här kan du läsa mer om kris och sorg.

Som du skriver så är det viktigt att hjälpas åt när någon i familjen blivit sjuk, men av det du skriver så låter det som att mycket har lagts på dig och att du måste vara en "duktig flicka". Vi tänker att det är viktigt att du lyfter upp det som du skrivit till oss med din familj, så att ni alla kan få möjlighet till era egna processer i detta samt att ni alla kan hjälpas åt att dela på det praktiska som måste funka i vardagen. Var inte rädda för att ta hjälp av andra utanför familjen. Ofta blir andra som står familjen nära glada över att få en uppgift för att underlätta för den familj där någon blivit sjuk.

Vi vill avsluta med att tipsa om vår Vänförmedling Snacka där du kan få kontakt med andra unga som också lever nära någon som har cancer.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer