Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min mamma opererades med en Whippel operation i januari i år. Operationen gick bra och de var nöja med radikal kirurgi. Dock har nu mamma börjat adjuvant cytostatika och hon har under hela processen varit mycket orolig och haft mycket ångest. Men nu börjar det eskalera och känns ohållbart. Hon har varit hos vårdcentralen och fått Mirtazapin och sömntablett. Så sover bra gör hon. Men hela dagarna har hon sådan konstant ångest. Hon säger att hon inte kan koncentrera sig på något eller sitta still. Hon går omkring och får inte ihop tankarna eller vad hon ska göra. Jag och min mamma har väldigt nära relation och pratat i telefon flera gånger/dag men nu blir det mer som terapisamtal varje samtal. Jag känner att jag inte orkar bära hennes ångest och oro. Jag vet inte hur jag ska göra. Jag säger till henne att jag inte kan vara hennes terapeut och hon får så dåligt samvete över att hon belastar mig . Men hon känner sig så ensam. Hon tycker det känns som kontakt ssk på onkologen tycker att hon är jobbig när hon ringer dem. Hon har kuratorkontakt men det tycker hon inte ger något. Hon har dessutom blivit helt fixerad vid sin vikt och är livrädd för att gå ner i vikt och se sjuk ut. Här bottnar nog mycket av hennes problematik. Hon känner att hela självkänslan och självförtroendet har rasat pga. Viktminskning och sedan är hon rädd för att tappa håret. Hon finner ingen mening med att ta den här behandlingen då hon inte tror att det kommer fungera och prognosen är dålig ändå. Nu var inte detta en cancer i bukspottkörteln utan i Papilla vateri som har bättre prognos, men det har mamma mycket svårt att ta in. Jag känner mig helt handfallen hur jag ska kunna stötta henne men samtidigt inte förlora mig själv helt. Jag kan inte ta hela den här livskrisen på mina axlar. Hur ska jag tänka? Hur ska jag göra?

Svar

Hej!

Det låter som att det är en jobbig situation för både dig och din mamma!

Det låter som att din mamma hamnat i kris och att hon har svårt att lita på sin kropp, vilket inte sällan skapar ångest. Det låter som att din mamma har en god prognos, då hon är radikalt opererad och att hon får en adjuvant behandling. Dock är det ju så att hon drabbats av något som hon inte ville skulle hända henne. Hon har blivit mer medveten om att hon är dödlig. Det är ju något vi vet hela livet att vi är, men när en sådan här sak händer är det mycket mer tydligt. Man kan tänka att vi föds med en försvarsmur som heter "Det händer andra men inte mig". Tänk dig att den försvarsmuren är runt dig och att du går inne på borggården där det är vindstilla och du och känner dig trygg. Men plötsligt en dag raseras en del av muren. En "cancerkanonkula" kommer och gör ett stort hål i muren. Det känns genast otryggt och det blåser in stora orosvindar. Det är det som har hänt för din mamma. Muren kommer lagas av att tiden går och hon får nya besked om att det ser bra ut ex efter en röntgen. Hon kommer våga tro på livet igen, även om den delen av muren aldrig kommer bli lika stark som innan.

Det är viktigt att din mamma tillåter sig själv att sörja och bearbeta den här situationen, för att kunna komma vidare. Det finns tyvärr inga genvägar. Om hon inte tycker att hon får bra stöd av den kurator hon går till kan hon kolla upp om det finns möjlighet att byta till någon annan. Det är viktigt att hon känner att hon får den hjälp som hon behöver! 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer