Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, när jag läser om cancer i gallvägarna har jag svårt att förstå dödlighet och tillfrisknande. Om man har opererat bort en tumör som suttit i gallvägarna och därmed tagit bort hela gallblåsan, en bit av bukspottskörteln och den del av tolvfingertarmen, hur ser tillfrisknandet ut; är det 5 år till i livet beroende på hur cellgifterna verkar eller kan man leva längre?

Svar

Hej! 

För att man ska kunna bli botad från cancer i gallvägarna behöver man operera bort all tumör. Om man har gjort det brukar man ofta, om patienten tål, ge efterföljande cellgiftsbehandling för att minska risken för att sjukdomen kommer tillbaka. Även om man får cellgifter efter operationen kommer flertalet patienter att få tillbaka sjukdomen någon gång i framtiden, oftast inom de första åren efter operationen. Några patienter kommer dock att vara botade och alltså inte få tillbaka sjukdomen igen.

Om man inte kan operera bort sjukdomen, eller man har opererat men inte fått bort hela tumören, kan man inte botas. Då kan man ge cellgiftsbehandling i bromsande syfte. I en sådan situation är överlevnaden begränsad. Har man bra effekt av cellgiftsbehandlingen och tål den kan man förlänga överlevnaden några månader jämfört med om man inte får någon cellgiftsbehandling.

 

Vänliga hälsningar 

Nära Cancer