Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, min dotter 19 år var med en knöl i bröstet på vc idag. De skrev i journalen att de troligtvis är en tumör men osannolikt malingt då hon är så ung. Orolig som man är som mamma förstår man att hon mår jätte dåligt å är ledsen. Hur kan jag stötta på bästa sätt tills man vet? Hon bor med sin kille som inte visar mkt empati å jag ligger här och är lika ledsen som hon men mest för att man inte kan trösta och att oro äts man upp av. Både hon och jag men på olika sätt. Tacksam för svar

Svar

Hej!

Vi förstår att ni blir oroliga. Men det är viktigt att veta att det är otroligt ovanligt att få bröstcancer i den åldern. Det är däremot inte ovanligt att man får knölar i brösten. En del knölar kallas för tumörer. En tumör innebär att celler har klumpat ihop sig. Det finns godartade och elakartade tumörer. Elakartade tumörer är cancer. Godartade tumörer är inte cancer och kan därför inte heller sprida sig i kroppen, vilket gör att de inte är farliga. Du skriver att de skrivit i journalen att det troligtvis inte är något malignt. Det innebär att de inte tror att det är en elakartad tumör och därmed inte heller cancer.

Det låter som att ni hamnat i en kris, vilket är fullt naturligt. Definitionen av kris är att tidigare kunskap och erfarentheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation som man har hamnat i. Att bli orolig att någon (man själv eller någon man bryr sig om) kan ha fått cancer kan alltså utlösa en kris. Det är olika hur man reagerar när man hamnar i kris. Det beror bland annat på vilken person man är, vilka erfarenheter man har med sig sedan tidigare, hur man fått lära sig att hantera svårigheter och vilken relation man har till den som blivit drabbad. Du skriver att hennes kille inte visar mycket empati. Det kan bero på att han hamnat i kris. En del söker tröst hos andra i en kris och en del behöver vara för sig själva. Något som är väldigt vanligt är att de som är indirekt drabbade ( dvs i det här fallet ex du och din dotters kille) vill visa sig starka för den som blivit drabbad. Ibland kan det göra att den drabbade känner sig ensam, då denne kan tänka att det är bara hen som verkar påverkas av situationen. Du kan läsa mer om kris här.

För att stötta din dotter är det bra om du pratar med din dotter om detta och ger henne ovanstående information. Våga visa varandra era känslor och våga prata om det som är jobbigt.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer