Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hallå! Tänkte bara fråga om ni kan ge lite tips på hur vi kan prata med vår 9-åriga dotter. Hennes morfar har fått cancer i matstrupen, han är under behandling, enl läkarna går det inte att bota. Han mår ganska bra just nu. De står varandra nära. Vår dotter blir just nu ibland väldigt arg (såklart förståeligt) men går bara iväg, har svårt att sätta ord på det. Vi förstår att vi behöver vara där och prata när hon vill, att det inte går att forcera fram. Men vill kunna hjälpa henne när hon blir sådär jättearg. Stort tack på förhand! Vänligen Mikaela

Svar

Hej Mikaela!

Ursäkta att du fått vänta länge på svar! Vi har haft problem med tekniken på Frågor & Svar och har därför inte kunnasse din fråga förrän nu. Men nu är tekniken äntligen fixad!

Alla som står nära någon som fått cancer påverkas. Hur man påverkas beror på personlighet, ålder, mognad och vilken relation man har till den som blivit sjuk. Du skriver att din 9-åring har en nära relation med sin morfar som har drabbats av cancer. Hur mycket information har ni gett henne om sjukdomen? Många föräldrar tänker att man skyddar barnen genom att inte berätta så mycket. Men det är mycket bättre för barnen att få information på sin egen nivå, för att förstå vad som händer. 

Jag tänker att ni alla har drabbats av en sorg. Sorg betyder förlust av något slag och kommer inte bara när någon har dött. Sorgen som ni befinner er i nu är olika för var och en av er beroende på hur relationen till morfar ser ut. Er dotters sorg kanske bottnar i att hon vet att morfar inte kommer bli frisk, eller kommer dö av sin sjukdom (om ni pratat om det). Eller kanske i att livet nu inte är som vanligt, att det har blivit en förlust av att hon och morfar inte kan göra samma saker och umgås på samma sätt som förut.

När man är i kris eller sorg är det vanligt att man får nära till sina känslor. En vanlig känsla är ilska. Många förknippar sorg med gråt och ledsenhet. Men för vissa personer är det den primära känslan ilska. Det kanske är så för din dotter. Det är då viktigt att hon får utlopp för ilskan, men så klart utan att skada sig själv eller andra. Vissa kan tycka att det känns bra att stampa sönder kartonger, slå på en boxningssäck eller kasta trolldeg gårt i golvet. Blir hon arg även i skolan? I så fall kan det vara bra att prata med skolan om att morfar är sjuk och att ni ser att det påverkar er dotter. Vissa barn som är i sorg och har mycket ilska inom sig kan ex behöva gå ut i korridoren under lektionstid när sorgen kommer över dem och ex kasta stressbollar hårt i väggen. Det kanske skulle kunna hjälpa er dotter? Prata med henne när hon inte är arg och fråga hur hon vill ha det.

Vårt råd till er är att ni pratar med er dotter om att det är helt normalt att vara arg nu när morfar är dålig och prata med henne om att det kan bli så när man är i sorg. Detta för att hon ska få lättare att förstå sig själv och vad som händer med henne. Fråga henne vad hon vill att andra gör när hon blir så där arg. Vill hon vara själv eller önskar hon bli uppfångad av någon just då? Eller är det bättre att få prata senare?

Här kan ni läsa mer om hur ni kan stötta barn som närstående

Vänliga hälsningar

Nära Cancer