Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej: Min pappa har fått cancer i urinblåsan som spridit sig till lårbenet och lymfkörtlarna. Han har även nyss haft akut njursvikt så han går med slangar in i njurarna och hjärtat har tagit stryk, det va så dom upptäckte att han har cancer. Jag hatar att inte veta vad som kommer hända nu och hur fort det kommer gå. Jag hatar att inte ha svar. Tror min pappa försöker skydda oss barn genom att inte berätta precis allt, men har vi rätt till att ta del av hans journaler? Vi är vuxna barn i 20års ålder. Och nu igår fick min mamma även besked att hon har cellförändringar i brösten som ska tas prov på, så känner mig helt dränkt i allt detta.

Svar

Hej!

Som anhörig har man inte rätt att ta del av jounaler utan personens medgivande. Det du och dina syskon kan göra är att be om ett läkarsamtal med eller utan din pappa, (men med er pappas godkännande) där ni får ställa era frågor om sjukdomen och prognosen. Det är inte ovanligt att vi människor försöker skydda de som står oss nära genom att undanhålla information. Det kan även vara så att din pappa befinner sig i en kris eller sorg som är en natulig reaktion när något är tungt och svårt. När man har drabbats av en svår sjukdom kan man känna att man tappat kontrollen och att det är cancern som styr livet. Du kan läsa mer om kris och sorg här

Det kan också vara skönt som anhörig att prata med någon om alla känslor och frågor man har. Du kan vända dig till den klinik där din pappa vårdas för att få hjälp med en kuratorskontakt. Du kan även skriva i vårt forum för att prata med andra i liknande situationer eller få en kontakt genom Snacka.

Ta hand om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer