Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Min pappa har prostatacancer som har spridit sig till höften och troligtvis levern. Han har förmaksflimmer , fått hjärtinfarkt samt propp i mjälten. Han säger själv att det känns som han håller näsan över vattenytan, att han snart inte orkar mer. Han har även kol. Han sover knappt och har de senaste 4 veckorna åkt in och ut till akuten. Jag känner mig så hjälplös och orkar inte känna efter själv. När jag hörde för ca 2månader sedan att cancern spridit sig fick jag min första panikångestattack någonsin. Är rädd att känna efter och rädd för att förlora honom medan jag känns helt avstängd. Han är en typiskt "ensamvarg" den gamla generationen som "ska" klara av det mesta själv och inte larva sig. Han lider dagligen, sover knappt och de känns som jag snart kommer förlora honom. Jag vet inte vad jag ska göra, jag har själv en familj och känner mig inte delaktig för att jag vet inte hur jag ska bete mig längre. Jag är trasig och vågar inte må, är rädd för att få attacken igen. Är rädd att göra det verkligt , att han kanske snart kommer att dö. Jag vet inte, eftersom det enda vi gör, är att vänta på besked från vården. Vi väntar och väntar och lider i tystnad. Jag är ledsen men jag är helt bortkopplad från livet. Har redan förlorat min mamma tidigt och snabbt, vill inte förlora pappa nu också. Hatar att va hjälplös, det är min värsta känsla någonsin. Att bara vara och acceptera hur livet är.

Svar

Hej!

Vad tråkigt att höra att din pappa mår dåligt. När någon i familjen är drabbad eller drabbas av cancer drabbas ofta också de flesta i familjen av kris, så det du känner är normalt men lika svårt för den skull. Här kan du läsa mer om kris och sorg. Du skriver att din pappa varit mycket på sjukhus senaste tiden, har du haft möjlighet till läkarsamtal då? Om inte så går det att efterfråga för att få mer information om planering, vad de gjort på sjukhuset under senaste tiden gällande exempelvis smärtlindring, vilket jag förstår det som att din pappa besväras av.

När man får en panikångestattack är det vanligt att känna den känslan du gör, att vara rädd för att det ska hända igen. Det låter dock som att det begränsar dig i att kunna känna och reagera på det som händer just nu. Att få reagera och få utlopp för sina känslor kan göra det lättare att hantera det som känns tungt och svårt. Därför kan det vara bra att få hjälp att hantera panikångestattackerna. Har du fått möjlighet att prata med någon i vården? Genom din pappas vårdkontakt brukar möjligheten till kuratorskontakt finnas. Om inte så kan du också höra av dig till din vårdcentral för att få reda på var du kan vända dig. Det kan också kännas skönt att prata med någon som är eller har varit i liknande situation. Om du är mellan 13 och 30 år finns då vänförmedlingen Snacka, här kan du läsa mer om den. 

Hoppas att svaret kunde hjälpa något och om du vill så är det bara att höra av dig igen.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer.